TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Centraal Massief Fort Flémalle

Dit is het centraal massief van fort Flémalle met de ingang naar het fort.

De toegang werd verdedigd door vier mitrailleurs in de flankerende blokken van de ingang. Deze zijn in de oorlog flink beschadigd geraakt door beschietingen. Achter de ingang aan de rechterkant bevonden zich de ontsmettingsruimten voor de soldaten die buiten besmet waren geraakt door chemische oorlogsvoering.

De rechterzijde van het blok, niet zichtbaar omdat deze met aarde is overdekt bevatte o.a. de keuken, magazijn met stookolie, latrines, verblijfsruimten, en diverse verdedigingslokalen van waaruit in de tankgracht kon worden gevuurd. ook kon aan het einde van het blok de koepel met het 75 mm kanon worden bereikt.

De linkerzijde van het blok, eveneens niet zichtbaar, bevatte o.a. commandocentrum, verbandpost, de nooduitgang, verblijfslokalen, latrines, en diverse verdedigingslokalen van waaruit in de tankgracht kon worden gevuurd. ook kon aan het einde van het blok de koepel met het 75 mm kanon worden bereikt.

Het fort beschikte in 1914 over twee koepels met een 210 mm houwitser, een koepel met twee 150 mm kanonnen, een koepel met twee 120 mm kanonnen en vier koepels met kanonnen van 57 mm, voor nabijheidsverdediging van het fort zelf.

Na de eerste wereldoorlog werd het fort opnieuw bewapend. Het fort werd uitgerust met een 150 mm kanon, een koepel met een dubbel 105 mm kanon, een mitrailleurkoepel en de kanonnen in de vier koepels voor zelfverdediging werden vervangen door 75 mm kanonnen.

Het fort had zoals de andere forten rond Luik geen eigen observatiebunkers. Observaties werden verkregen middels patrouilles en mobiele veldobservatieposten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • La Position Fortifiée de Liège, Coenen & Vernier