TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunkergordel Bruggenhoofd Gent – Steunliniebunker D22

Belgische bunker, onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene.
De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Op het grondgebied Wetteren lagen 19 bunkers waarvan er 8 gesloopt zijn. Van de resterende liggen er verschillende op privéterrein of in de industriezone.

D22 was een steunliniebunker langs de steenweg Aalst-Gent tussen D21 (240 m) en D23 (345 m). Hij zat verwerkt in de linker kant van het spoorwegviaduct van Kwatrecht.
Uniek aan deze spoorwegbrug was dat in de pijlers van de brug groeven waren voorzien waardoor zij volledig kon afgesloten worden met een soort van schotbalken zoals bij een sas.
De bunker had één kamer met een toegangssas. Het schietgat, verborgen achter een metalen luik, was niet volledig recht in de muur ingebouwd. Het zat lichtjes schuin ingewerkt zodat het volledig uitkeek op het verkeer komende uit de richting van Aalst. Het was de bedoeling zo weinig mogelijk aandacht te trekken op deze bunker, ingewerkt in de linker brugstijl van dit viaduct.
D22 was uitgerust voor alle types mitrailleuropstellingen die werden voorzien over de andere bunkers van de lijn. Hij had voorzieningen voor de opstelling van een Hotchkiss- of Coltmitrailleur maar ook voor een Browning FM30 mitrailleur.
Dit steunliniebunkertje was zeer cruciaal op de lijn, hij zat in het midden van de gevechten van mei 1940. Aan de buitenzijde zijn er nauwelijks sporen hiervan merkbaar. Binnenin waren de muren bedekt met een roetlaag en zwartgeblakerd door het vuur. Het toegangssas zal in brand gestaan hebben, vermoedelijk bij de gevechten op de avond van 20 mei 1940.
De bunker en het viaduct zijn eigendom van de Belgische Spoorwegen.

Uitgebreide informatie over deze bunkergordel is te vinden op de site Bunkergordel Bruggenhoofd Gent. Er staan ook foto’s, schetsen en technische gegevens op van de bunkers. Een plattegrond toont de locaties per gemeente.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck