TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunkergordel Bruggenhoofd Gent – Achterliniebunker B19

Belgische bunker, onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene.
De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Op het grondgebied van Melsen liggen 6 bunkers. De meeste zijn nog zichtbaar maar soms overgroeid.

B19 was een achterliniebunker tussen de Schelde en Muntekouter tussen B18 (855 m) en B20 (225 m). Het stond in hoek opgesteld met B20 om zo het gezichtsveld en het schietbereik te vergroten.
Het bunkertje was gecamoufleerd als een bakstenen stalletje voor het opbergen van landbouwgereedschap, op het zadeldak lagen rode Boomse pannen.
Het schietgat was gecamoufleerd als een vals raam.
De bunker bestond uit één kamer en een sas.
Hij was standaard voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur maar ook een Hotchkiss- of Coltmitrailleur kon opgesteld worden.
De bunker staat juist naast de weg, er zijn nog wat baksteenrestanten aanwezig zodat men zich een beeld kan vormen hoe hij er origineel uitzag.

Uitgebreide informatie over deze bunkergordel is te vinden op de site Bunkergordel Bruggenhoofd Gent. Er staan ook foto’s, schetsen en technische gegevens op van de bunkers. Een plattegrond toont de locaties per gemeente.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck