Belgische bunker, onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene.
De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.
Op het grondgebied Eke lagen 21 bunkers. Daarvan zijn er ondertussen 6 gesloopt en 4 ingegraven. Van de resterende 11 liggen er een deel op privéterrein en zijn hierdoor niet toegankelijk.
E7 was de meest zuidelijke steunliniebunker en tevens commandobunker van het steunpunt Eke. Hij lag centraal tussen een aantal andere bunkers van het steunpunt, namelijk E6 (135 m), E8 (120 m), en E9 (240 m). Hij gaf rugdekking aan E5 (135 m) die op hetzelfde terrein lag maar ondertussen gesloopt werd.
De bunker was ommuurd met baksteen. Het dak was opgetrokken in de vorm van een zadeldak met als bedekking grijze asbestleien. Het toegangssas was voorzien van een klein plat dakje.
Het was een typisch commandobunkertje met twee achteraan verbonden kamers en een sas, in 1 kamer was een.schietgat.
De bunker was in zijn mitrailleurkamer standaard voorzien voor een Maximmitrailleur. maar had ook de mogelijkheid voor de opstelling van een Hotchkiss- of Coltmitrailleur.
De bunker ligt op privé terrein in de voortuin van het kasteel aan de Oude Steenweg, momenteel een medisch pedagogisch instituut. Hij is volledig overgroeid met klimop maar is duidelijk zichtbaar een twintigtal meter achter het toegangshek.
Uitgebreide informatie over deze bunkergordel is te vinden op de site Bunkergordel Bruggenhoofd Gent. Er staan ook foto’s, schetsen en technische gegevens op van de bunkers. Een plattegrond toont de locaties per gemeente.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!