Sinds 1 september 2024 kreeg het atheneum in Denderleeuw de naam "Anne Frank Atheneum".
Op zaterdag 1 februari 2025 werd in de school een standbeeld van Anne Frank ingehuldigd, het eerste in België. Het is een ontwerp en uitvoering van de Nederlandse kunstenaar Wil van der Laan. Het bronzen beeld heeft een centrale plaats in de inkomhal van de school.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest Anne met haar familie onderduiken voor de nazi’s. In die tijd schreef ze haar wereldberoemde dagboek in het Achterhuis in Amsterdam. Na twee jaar werd het gezin ontdekt en naar een concentratiekamp gebracht. Anne, haar zus Margot en hun moeder overleefden het niet. Alleen haar vader Otto overleefde de oorlog en vond haar dagboek.
Het verhaal van Anne Frank is universeel en geniet wereldwijde erkenning. Het is een krachtige herinnering aan de gevolgen van vooroordelen, discriminatie en uitsluiting, ook vandaag nog. Het is een blijvende getuigenis van verzet tegen onverdraagzaamheid maar het is ook een voorbeeld van persoonlijke veerkracht, verdraagzaamheid en de hoop die jonge mensen kunnen hebben.
Met de naamsverandering maakt het atheneum van Denderleeuw deel uit van een netwerk van Anne Frankscholen over de hele wereld. Zij willen zo haar nalatenschap verankeren in het onderwijs.
Naar aanleiding van de naamsverandering schreef de school een nieuwe missie. Daarin staat o.a. dat ze de leerlingen willen stimuleren om hun wereld te verkennen, kritische denkvaardigheden te ontwikkelen en hun academische, professionele en persoonlijke doelen na te streven maar ook om verantwoordelijke en betrokken burgers te worden die een positieve impact hebben op de samenleving. Er wordt hierbij veel belang gehecht aan fundamentele waarden als respect, gelijkwaardigheid en maatschappelijke betrokkenheid.
De school hecht veel belang aan burgerschap en reikt sinds enkele jaren de Anne Frankprijs uit aan één van de laatstejaars die zich tijdens het schooljaar verdienstelijk heeft gedragen.
Het atheneum beschikt naast het bronzen standbeeld ook nog over andere documenten, fotomateriaal, literatuur en beeldjes van Anne Frank. Er is ook een uniek exemplaar aanwezig van "Het Achterhuis" in brailleschrift.
In de gang ligt een exemplaar van het Grote Namenboek waarin de 102.000 namen staan van de Joden, Sinti en Roma die tijdens de Duitse bezetting zijn weggevoerd en vermoord in kamp Westerbork.
De school organiseert periodisch ook tentoonstellingen rond Anne Frank.
(Bron : directeur Peter Van Hove en website van de school)
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!