TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingsplaquette Sart-Tilman

Bij deze boerderij op de heuvelrug van Sart-Tilman te Ougrée (Luik) werden in de nacht van 5 op 6 augustus 1914 (de 2e en 3e dag van de oorlog in België) door het 1e en 4e bataljon van de Chasseurs à pied de Duitsers die zich in deze boerderij ophielden verjaagt.

De plaquette is pas in 1984 aangebracht, 70 jaar na de gebeurtenis. De bewoners en hun nageslacht zijn niet vergeten welke offers het 1e en 4e bataljon tezamen met het 14e en 9e linieregiment voor de gemeenschap van Sart-Tilman en Luik hebben betekent in de eerste dagen van de oorlog.

Zowel de het 1e en 4e bataljon Chasseurs à Pied als het 14e en 9e linieregiment hebben op de heuvel en het bos van Sart-Tilman heldhaftig stand gehouden tegen de Duitse overmacht. Zowel de Duitsers als de Belgen hebben op deze heuvel zware verliezen geleden. De Belgen wisten de Duitsers in hun tijdspad Luik in te nemen te vertragen. Het zware verzet dat de Belgen leverden was niet ingecalculeerd door het Duitse opperbevel waardoor hun opmars krachtens het 'Von Schlieffenplan' al meer vertraging opliep. De bedoeling was in het westfront, Frankrijk verslaan, voordat het Russische leger kon mobiliseren om zo een twee-frontenoorlog te voorkomen.

Het tegenovergestelde gebeurde. Duitsland werd uiteindelijk gedwongen een uitputtende twee-frontenoorlog uit te vechten tot oktober 1917, waarin het Russische leger instortte door de revolutie. Pas daarna kon Duitsland grote troepenconcentraties overbrengen naar het west-front. Maar toen was het na 3 lange oorlogsjaren al te laat. Het Von Schliefenplan was mislukt, en zoals voorzien in dit plan, zou Duitsland een tweefrontenoorlog niet kunnen winnen en uitgeput raken. Ook het laatste offensief dat vanaf maart 1918 begon, de zogenaamde 'Kaiserschlacht' ofwel 'Operation Michael' kon het tij voor Duitsland om de oorlog te winnen niet meer keren. Op 11 november 1918 werd de wapenstilstand getekend.

Het Duitse opperbevel dacht het neutrale België onder de voet te kunnen lopen. Het tegendeel was waar. De Belgen vochten als leeuwen om hun land, vrijheid en neutraliteit te verdedigen. Deze plaquette geeft daar een voorbeeld van op juist die eerste dagen van de 1e wereldoorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski