TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Kerstbestand 1914 Frelinghien

Dit monument herdenkt de korte wapenstilstand tussen Engelse en Duitse troepen in deze sector van het front tijdens Kerstmis 1914. Het monument werd op 11 november 2008 ingehuldigd in aanwezigheid van de kleinkinderen van de officieren die het bevel voerden over de troepen van beide kampen: majoor Miles Stockwell en kolonel Joachim Freiherr Von Sinner, ter herdenking van deze wapenstilstand. Het bij het monument geplaatste kanon, een overblijfsel uit die tijd, werd op 11 november 2021 geplaatst na een schenking van de familie Prévost.

In de gemeente Frelinghien, aan de rand van de naburige gemeente Houplines, omvatte het Britse loopgravenstelsel 3 lijnen met een diepte van 100 tot 200 meter. De eerste linie maakte het mogelijk om vijandelijke activiteiten direct te detecteren door middel van observatie en luisteren, en om aanhoudend vuur toe te kunnen geven. De tweede lijn, die de ondersteuningslijn werd genoemd, maakte kromvuur vóór de 1e lijn mogelijk of bood nieuwe weerstand als de 1e lijn werd overschreden. Tenslotte was er de ondersteuningsloopgraaf waar de reservetroepen en voorraden konden worden gepositioneerd.

Deze wapenstilstand is bekend geworden door een aantal getuigenissen, waarvan de essentie als volgt is:

“Op kerstochtend 1914 was alles rustig. Geen schoten meer. Eén van de onderofficieren van Company A of the Royal Welsh Fusiliers hing een bord op met de inscriptie 'Merry Christmas'.
De Duitsers van de machinegeweercompagnie van het 6e Pruisische Jägerbataljon, die de tegenoverliggende Lutun-brouwerij bezetten, deden hetzelfde. Rond het middaguur kwam een Duitse soldaat met zijn handen in de lucht door de mist langs het jaagpad. Een Welshe soldaat voegde zich bij hem. Ze schudden elkaar de hand en de Pruis bood een doos sigaren aan. Andere Duitsers kwamen uit de loopgraven. De Welshmen, die ten strengste verboden waren hetzelfde te doen, begonnen toen met blikjes rundvlees in blik en jam te gooien… De Duitsers schreeuwden dat ze niet moesten schieten, dat ze die dag niet wilden vechten. Ze hesen een vat bier op de borstwering en rolden deze het Niemandsland in. De commandant van Company A of de Royal Welsh Fusiliers , kapitein Clifton Stockwell, klom naar de top van de loopgraaf en schreeuwde in het Duits dat hij de commandant van de tegengestelde compagnie wilde zien. Volgens de getuigenis van een soldaat uit Wales hadden veel schutters hun loopgraven al verlaten om zich bij de Duitsers te voegen, zodat de situatie aan kapitein Stockwell werd opgelegd. Kapitein baron Maximillian Von Sinner, commandant van de Pruisische compagnie, kwam de Welshe kapitein ontmoeten op Niemandsland. De twee groetten elkaar netjes.
Stockwell gaf aan dat hij orders had om geen wapenstilstand te sluiten en dat het voor de Duitse troepen riskant was om zich in de openbaarheid te begeven. Von Sinner stemde toe en nadat hij dezelfde orders had ontvangen, stuurde hij zijn mannen terug naar hun linies. Beiden kwamen echter een wapenstilstand overeen tot de volgende ochtend. Stockwell bood Von Sinner en zijn onderofficieren die zich bij hem hadden aangesloten, pudding aan. Ze boden flessen bier aan en iedereen proostte. Op de avond van 25 december en de daaropvolgende nacht werd er niet geschoten. Op de ochtend van de 26e beklom Stockwell de loopgraven, vuurde drie schoten in de lucht en ontvouwde een vlag met het opschrift "Merry Christmas". Von Sinner vuurde ook drie schoten in de lucht. De oorlog was hervat. Alles bleef echter kalm, afgezien van talrijke uitroepen waarin de kwaliteit van het Franse bier werd geprezen. De hele dag heerste er nog steeds vrede, onderbroken door Welshe en Duitse liederen!”.



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Samuël Van Eetvelde & Joni Machtelinckx
  • Foto's: Samuël Van Eetvelde & Joni Machtelinckx