TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Brielselaan 182

Deze messing plaquette (Stolperstein of struikelsteen), die is gelegd op 30-10-2024 op de stoep van de voormalige woning, herdenkt:

* PIETER NICOLAAS RICHARD DEKHUIJZEN (geb. 1891, gedeporteerd 1942 uit Amersfoort, vermoord 19-09-1942, Sachsenhausen).

Deze Stolperstein ligt hier voor een verzetsstrijder, gearresteerd en vermoord in de Tweede Wereldoorlog.

Huisarts Pieter Dekhuijzen, die ook de eerste clubarts van Feyenoord was, praktiseerde van 1920 tot hij in 1942 werd opgepakt door de Duitsers. Volgens zijn kleindochter verrichtte hij verschillende verzetsactiviteiten, vanaf de eerste dag van de Tweede Wereldoorlog in Nederland: op 10 mei weigerde arts Dekhuijzen met Duitsers samen te werken bij een incident voor zijn deur waarbij een Nederlandse militair omkwam. Later gaf de huisarts, zelf overigens niet Joods, hulp aan Joodse patiënten en burgers en sprak zich uit tegen de door Duitsers opgerichte instituten als de Kultuur- en Artsenkamer.

Na vermoedelijk verraden te zijn, werd Dekhuijzen in het voorjaar van 1942 opgepakt en naar Kamp Amersfoort gestuurd. Daar betaalde hij recepten voor Joodse patiënten uit eigen zak, en behandelde hij patiënten zelf in plaats van ze door te sturen naar de ‘Krankenbarak’ van de Duitsers. In de zomer van 1942 werd de huisarts doorgestuurd naar concentratiekamp Sachsenhausen waar hij in september van dat jaar op 51-jarige leeftijd overleed.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaalsocialisme (nazisme).
Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor een verblijfplaats van slachtoffers van de nazi's. Elke plaquette is voorzien van de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en het lot van deze mensen. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)