Deze messing plaquette (Stolperstein of struikelsteen), die is gelegd op 29-10-20224 herdenkt:
HERMAN VAN COEVORDEN (geb. 1924, ondergedoken 1943, verraden 1944, gefusilleerd 27-09-1944, vliegveld Twente).
Deze Stolperstein ligt hier voor een joodse oorlogsslachtoffer, gearresteerd en vermoord in
de Tweede Wereldoorlog.
Herman was enig kind. Het gezin verhuisde in mei 1938 vanuit Den Bilt naar de Noordsingel 178a te Rotterdam. Hij was nog met zijn opleiding bezig en was lid van de Zionistische jeugdbeweging.
Hij werd administratief medewerker in Loods 24, de Rotterdamse verzamelplaats voor de deportatie van Joden uit Rotterdam en de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Hij was ooggetuige van alles wat zich daar afspeelde. Het werd hem duidelijk dat de Sperre, die bij zijn werk in de Loods hoorde, geen extra bescherming bood en hij besloot onder te duiken.
Herman zat sinds juni/juli 1943 ondergedoken bij de familie Smienk aan de Spinnersweg 16 te Hengelo. Al eerder waren hier Jeanette Meijers-Spier, haar man Jacob en Eduard Denneboom ondergedoken. Ze werden verraden en op 7 september 1944 bij een inval door de S.D. gearresteerd. Jacob Meijers kwam aangeschoten in het ziekenhuis, waaruit hij wist te ontsnappen. De anderen werden overgebracht naar het politiebureau in Hengelo. Op 27 september werden ze overgebracht naar de S.D. te Enschede. Dezelfde avond werden ze, samen met drie anderen, naar het vliegveld Twente gebracht. Hier werden ze ter plekke gefusilleerd en in een bomkrater begraven.
Pas drie jaar later in september 1947 werd zijn stoffelijk overschot – samen met dat van elf andere gefusilleerden – op aanwijzingen van de gevangengenomen S.D.-chef Schöber bij de bunkers op het Weerselose gedeelte van het vliegveld gevonden.
"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaalsocialisme (nazisme).
Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor een verblijfplaats van (meestal Joodse) slachtoffers van de nazi's. Elke plaquette is voorzien van de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en het lot van deze mensen. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!