Het 365 hectare grote natuurgebied Vloethemveld werd gedurende 110 jaar voor militaire doeleinden gebruikt.
Het nog zichtbare militaire erfgoed omvat gebouwen, munitiedepots, sleutelgebouwtjes en (deels gerestaureerde) houten barakken. Het was in gebruik als munitiedepot van 1924 tot 1994 en speelde een belangrijke rol tijdens WO 1, WO 2 en de Koude Oorlog. Van WO 1 zijn geen zichtbare restanten aanwezig. Tussen 1944 en 1946 richtten de Britten er een krijgsgevangenenkamp in. Uit deze periode van het gebruik als Brits krijgsgevangenenkamp zijn nog kunstwerken te zien, die gemaakt zijn door de krijgsgevangenen die waren ondergebracht in een aantal munitiedepots die dateren van het interbellum.
Een selectie van metaaldetectievondsten en de verhalen over het militair verleden zijn terug te vinden in Kamphuis Vloethemveld. In dit onthaalgebouw krijg je een algemene introductie over het gebied, zijn er enkele archeologische vondsten en historische voorwerpen uit het militair verleden tentoongesteld, krijg je inzicht in de geschiedenis via de tijdlijn en maak je kennis met de highlights van de bijzondere fauna en flora en hoe het militair gebruik daarmee verbonden is. In de barakken kan je tijdelijke tentoonstellingen bezichtigen.
Het Kamp Vloethemveld, een zone van zo’n 32 hectare in het gebied waarin het grootste gedeelte van het militair erfgoed ligt, is alleen onder begeleiding van een gids te bezoeken. Een vrij toegankelijke wandellus (gele route) brengt je helemaal rond en deels door het voormalige militaire domein en geeft je een zicht op de overgebleven munitiedepots. Voor verdere info zie de website.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!