TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kampbegraafplaats Stalag III A

Krijgsgevangenkamp Stalag III A in Luckenwalde werd gebouwd in 1939. Tot aan de bevrijding in 1945 stierven meer dan 5.000 gevangenen. De meeste gevangenen waren Sovjet gevangenen, maar er hebben ook duizenden Amerikanen, Nederlanders, Belgen, Britten, Fransen, Italianen en gevangen uit enkele andere landen gevangen gezeten. De Nederlandse krijgsgevangenen zaten in het kamp in het midden van de jaren '40, ze kwamen in juli van dat jaar weer vrij.

De Nederlandse krijgsgevangenen waren een van de eerste bewoners in 1940. Toentertijd was het kamp een soort voorbeeld voor andere op te richten kampen. Het Rode kruis had volledige toegang en de gevangenen werden correct behandeld. Later in de oorlogstijd kwamen er Fransen en Russen en andere nationaliteiten. De negroïde Afrikanen uit het Franse leger werden in het kamp op ergerlijke manier gebruikt voor medische experimenten (volgens opgave in het plaatselijk museum), dit moet gebeurd zijn na december 1940.
De Rode Kruis briefkaart (foto) die geschreven is vanuit dit kamp is van de Nederlandse soldaat Coelingh, die op de Grebbeberg gevangen werd genomen en rond 15 mei 1940 afgevoerd werd vanuit Arnhem per trein naar Luckenwalde. Op 30 mei heeft hij zijn vrouw geschreven, dat hij de indruk had dat ze snel vrijgelaten konden worden.

Na de oorlog werden veel graven geruimd en de slachtoffers naar hun eigen land gerepatrieerd. De Russische graven bleven. Van het kamp is niets meer over, de laatste barakken werden in 2012 gesloopt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & John Coelingh
  • Foto's: Wikimedia Commons (1), John Coelingh (2, 3)

52.090242, 13.129815

Lees meer (1)