TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Antoniuslaan 37

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:
FLORENTINE MAYER-STEINHARDT (geb. 1856, overleden 31-8-1942, Venlo)
THEODOR MAYER (geb. 1896, vermoord 28-2-1943, Auschwitz)
STEPHAN HIRSCHBERGER (geb. 1891, vermoord 31-8-1942 Auschwitz)
SELMA HIRSCHBERGER-MAYER (geb. 1884, vermoord 31-8-1942 Auschwitz)
ERICH HIRSCHBERGER (geb. 1922, vermoord 27-1-1945 Müllmen/Wierzch)

Ook deze mensen waren vluchtelingen uit Duitsland. Veel van hun familieleden vestigden zich in Venlo. Men bedreef met familieleden en vennoten de Venlose confectie fabriek, waar op het hoogtepunt 150 werknemers werkzaam waren. Als in 1942 de anti joodse maatregelen in Nederland steeds verder het leven van Joden beperken, slaat hen de angst om het hart. Ook de daden van Stephan in de Eerste Wereldoorlog, konden geen redding bieden. Hoewel sommige gezinsleden ernstig ziek waren en in het ziekenhuis verbleven, kon hen dit ook niet redden. Selma en Stephan werden op 31 augustus 1943 in Auschwitz vermoord. Dina Steinhardt overleed in het St. Jozef ziekenhuis, omdat Joden zich moesten houden aan een avondklok, kon niemand bij haar zijn.

Alle vijf de familieleden kregen vandaag een struikelsteen. Niemand overleefde de oorlog. Hun namen zijn terug in Blerick, voor altijd deze keer. Op de Antoniuslaan liggen ze, voor het huis dat hun laatst bekende woonadres zou zijn.

Deze Stolpersteine liggen hier voor joodse oorlogsslachtoffers, vervolgd, gedeporteerd en/of vermoord in de Tweede Wereldoorlog.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaalsocialisme (nazisme).
Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor een verblijfplaats van (meestal Joodse) slachtoffers van de nazi's. Elke plaquette is voorzien van de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en het lot van deze mensen. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)