TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 260: De hel in Hellenthal

De hel in Hellenthal
Op 16 december 1944 start het laatste grote offensief aan het westfront, ‚The Battle of the Buldge“ zoals de geallieerden de Slag om de Ardennen noemen. Hitler moest een beroep doen op onervaren jongelingen, waarvan velen amper 14-15 jaar oud waren. Deze jongelingen zonder noemenswaardige vechtervaring konden de grote materiële overmacht van de geallieerden uiteindelijk niet aan.

In de zomer van 1944 had de Duitse Wehrmacht aan de verschillende fronten zware verliezen geleden. En ondanks dringende verzoeken van zijn generaals om versterking in het oosten, keek Hitler de andere kant op en startte in het najaar het Ardennenoffensief. Hij wilde de haven van Antwerpen heroveren om de bevoorrading van de geallieerden af te snijden. Op zaterdag 16 december 1944 startte Hitler zijn offensief en vanuit de Eifel gingen tienduizenden veelal piepjonge en onervaren manschappen op weg naar de Ardennen.

De aanval vond plaats over een linie van 140 kilometer van de Hollerather Knie in zuidelijke richting, tot aan de grens van Luxemburg. De opmars naar Antwerpen mislukt al snel. De Duitse troepen lijden grote verliezen bij Bastogne en St. Vith, waarbij ook veel Amerikanen het leven laten. Te weinig manschappen, kou en natheid en een gebrek aan benzine, munitie en vooral aan zware artillerie breken de Duitse troepen op. Na zes weken strijd zijn ze weer teruggedrongen tot op het punt waar de aanval begonnen was. Het Ardennenoffensief was definitief mislukt. Ondanks tienduizenden slachtoffers aan beide zijden was de Wehrmacht er uiteindelijk geen meter mee opgeschoten. De geallieerden bleven echter tanks en manschappen aanvoeren.

Audiospot - De hel in Hellenthal



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Hans Tasma

Gerelateerde boeken