In 1946, toen Europa net uit een dodelijk wereldconflict kwam, besloot pater Paul Doncur, aalmoezenier van de Scouts de France, met de steun van de benedictijnen van de abdij van La Pierre-qui-Vire, een Vredeskruistocht te organiseren "om de krachten van de haat te overwinnen en te danken voor de herwonnen vrede". Tevens wou men hulde brengen aan de tweede kruistocht die de heilige Bernardus van Clairvaux in 1146 in Vézelay had gepredikt, in aanwezigheid van de Franse koning.
Pater Doncur stelde een bedevaart voor in de vorm van een kruisweg. Elk land van het oude continent dat betrokken was bij het wereldconflict zou een kruis tevoet naar Vézelay brengen. Bedoeling was om samen op 22 juli, feestdag van Sainte Madeleine, de basiliek in Vézelay binnen te gaan. Ongeveer 30.000 pelgrims uit Luxemburg, Engeland, Zwitserland, Italië, België en verschillende Franse regios vergezelden de veertien houten kruisen op hun tocht naar Vézelay. De tienduizenden pelgrims mochten in het voormalig Duitse gevangenenkamp van Vézelay hun tenten opzetten.
Duitsland was niet uitgenodigd om de gekende redenen.
Duitse gevangenen, die tijdens de oorlog in een kamp in de buurt van Vézelay werden vastgehouden, hoorden van dit initiatief en vroegen aan pater-jezuďet Doncoeur om te mogen deelnemen. Aangezien ook zij tijdens de Tweede Wereldoorlog onder het juk van de nazi's hadden geleden, hadden de religieuze autoriteiten hen toegestaan aan te sluiten bij de processie om een kruis naar de basiliek te dragen.
Ze bouwden een vijftiende kruis met twee verbrande balken van een gebombardeerd huis, een sterk teken van een verlangen naar vergeving.
De kruisen staan in de basiliek. Het vijftiende kruis is gemarkeerd met de eenvoudige woorden"1946, Duitsland, Kruistocht voor de Vrede". Het staat apart in het noordelijke transept van de basiliek voor de standbeelden van Saint-Louis en Saint-Bernard.
Zoveel jaren later komen in Vézelay nog steeds enkele honderden jonge Europeanen samen voor een mars "voor een Europa van vrede". In de processie met de 15 kruisen wordt het Duitse kruis gedragen door drie priesters, Duitse, Engelse en Franse.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!