TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker NV 2 Neufchâteau

Dit is bunker NV 2 uit de sector Neufchâteau-Visé uit de 1e linie van la Position Fortifiée de Liège (PFL) en hoort bij fort Neufchâteau. Het is de 2e bunker uit deze sector. Voor fort Neufchâteau is het observatiepost OP 369.

Het is één van de vier observatiebunkers van het fort en is daardoor uitgerust met een koepel. In dit geval van het type 'F.M.'. In tegenstelling tot de andere observatiebunker met koepel NV5, beschikt deze wel over een periscoop. De andere twee observatiebunkers waren bunker MN 11 en bunker MN 18 uit de sector Les Margarins-Neufchâteau.

Bij de meeste bunkers werd ofwel tijdens de oorlog ofwel na de oorlog de koepel en al het andere aanwezig staal verwijderd. Tijdens de oorlog gebruikten de Duitsers deze koepels voor hun verdedigingswerken van de Atlantikwal. Het ander staal werd omgesmolten en hergebruikt. Indien de koepel de oorlog had overleeft, werd deze toen de bunkers hun strategische waarde voor het Belgische leger hadden verloren verkocht als schroot. Evenals al het andere aanwezige staal van de deuren en luiken.

Bijzonder dat in dit geval deze bunker nog beschikt over zijn koepel. De koepel vertoont gevechtsschade (foto 3). Er zijn diverse kogelinslagen waarneembaar. De bunker is bij gevechten op en rond 10 en 11 mei 1940 betrokken geweest. Ook het toegangsgedeelte voor de 2e stalen deur vertoont nog steeds diverse kogelinslagen (zie foto 4).

De bunker lag vanaf 10 mei 1940 in gevecht met de Duitsers, die het fort Neufchâteau buiten gevecht wilden stellen. Op 17 mei meld het fort dat het al ruim 6.700 granaten heeft afgevuurd. Bunker NV 2 is dan al op 11 mei ingenomen door de Duitse aanvallers.

De haken aan de muren zijn plankdragers. Deze waren van hout en zijn na de oorlog verwijderd en hergebruikt. Het was van groot belang dat spullen in de bunker op planken en bijvoorbeeld uitrusting aan haken werden opgehangen. De ruimte was beperkt.

De muren van de bunkers uit de PFL-linie zijn 1,3 meter dik, en van gewapend beton. Ze waren bestand tegen beschietingen met 150 mm granaten. Ze waren uitgerust met twee stalen deuren. Slechts enkele bunkers waren aangesloten op het elektriciteitsnet. De meeste moesten verlicht worden met stormlampen.

De bunkers zijn gebouwd begin jaren dertig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • La Position Fortifiée de Liège
  • 18daagseveldtocht.be

50.728625, 5.781953