Deze ruïne is van het in de Tweede Wereldoorlog vernielde Huis Hemmen. Hier heeft eeuwenlang een kasteel gestaan. Het slot Hemmen was een van de mooiste en indrukwekkendste kastelen van Gelderland, maar werd in de eerste helft van de 18e eeuw door brand verwoest en afgebroken. Van 1750 tot 1757 werd het Huis Hemmen gebouwd door Frans Godard van Lynden op dezelfde fundamenten. Het Huis Hemmen kreeg de uitstraling van een groot landhuis, beïnvloed door vrienden die in moderne landhuizen woonden aan de Vecht.
Vanaf de 9e eeuw behoorde Hemmen aan de ridders Van Doornick’s. Elisabeth van Doornick trouwde in 1360 met ridder Steven van Lynden, waardoor de Heerlijkheid Hemmen in het geslacht Van Lynden overging.
De laatste heer van Hemmen was baron Frans Godard van Lynden van Hemmen. In 1926 richtte hij de Stichting het Lijndensche Fonds voor Kerk en Zending op. De akte is gepasseerd in 1926 en ging in werking op de dag van overlijden van de Baron en laatste heer van Hemmen. baron Frans Godard van Lynden van Hemmen overleed in 1931 kinderloos waardoor deze tak van het geslacht Van Lynden uitstierf. Het Huis Hemmen behoorde na zijn dood toe aan het Lijndensche Fonds en was tot 1944 een conferentieoord. Zendelingen, die met verlof in Nederland waren, konden er logeren en overspannen predikanten konden er tot rust komen. In 1942 vonden evacués (personen die in veiligheid worden gebracht) hier onderdak.
In september 1944 zijn dorpen in de Betuwe beschadigd en verwoest door de oorlog. Vooral in het laatste stadium van de oorlog had Hemmen het zwaar te verduren. Alle bevolking moest evacueren. Nadat de Engelsen zich terugtrokken, bezetten de Duitsers het dorp en maakten van het kasteel een zwaar bewapende vesting. De Duitsers schoten van de Wageningse berg naar de Engelsen en Canadezen, die ten zuiden van de Linge lagen. De geallieerde strijdmacht wist Huis Hemmen in brand te schieten, waardoor de Duitsers via de gracht en Linge richting Rijn vluchtten. Daarna is het huis verder kapot geschoten om te voorkomen dat het opnieuw als Duitse uitvalsbasis gebruikt zou worden De meeste bezittingen van de Van Lyndens zijn verloren gegaan.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!