In het Casina dei Vallati is momenteel het Shoah Museum gevestigd.
Op de gevel van het Vallati-huis in het Joodse getto van Rome, herinneren twee gedenkplaten aan de tragedie van 16 oktober 1943 :
Bovenaan : (vertaald)
"Op 16 oktober 1943 begon hier
de meedogenloze jacht op Joden
en 2091 Romeinse burgers.
Ze werden naar een wrede dood gestuurd
in de nazi-vernietigingskampen
waar ze, samen met
nog eens 6000 Italianen,
slachtoffer werden van de beruchte rassenhaat.
De weinigen die aan het bloedbad ontsnapten
waren zeer ondersteunend,
ze riepen mensen op voor
liefde en vrede,
zij riepen God aan
voor vergeving en hoop.
Het Nationale Comité
voor de viering van het twintigste jubileum
van het verzet.
25 oktober 1964"
Onderaan:
"En ze begonnen niet eens te leven.
Ter nagedachtenis aan de pasgeborenen
uitgeroeid in de nazi-concentratiekampen.
Door de gemeente geplaatst op de herdenkingsdag
Januari 2001"
Op 16 oktober 1943 gingen 200 nazi’s in de 26 delen van de stad, van deur tot deur met een bevel voor alle Joden. De "SS" was voorzien van lijsten, met namen en adressen, van Joodse families. Geen enkele mocht aan de deportatie ontsnappen.
De aktie gebeurde in de vroege uren. Hele gezinnen werden gearresteerd, zonder uitzondering, de meeste werden nog slapend opgepakt.
De oude Joodse wijk van Rome was het epicentrum van de hele operatie. Hier werden de Joden verplicht om hun bezittingen te nemen, hun huis te verlaten en te verzamelen op een open ruimte net voorbij de Portico d’ Ottavia (de open ruimte is nu nog zichtbaar, kreeg later de naam "Largo 16 oktober 1943").
Om 14.00 uur eindigde de grote razzia. Er werden aanvankelijk 1259 Joden aangehouden, na onderzoek van identiteitskaarten en andere documenten werden 235 mensen vrijgelaten.
In grijze vrachtwagens werden de mannen, vrouwen, kinderen en zelfs oude en zieke mensen opgeladen en ondergebracht in een groot klaslokaal van de Militaire Universiteit.
Op 18 oktober, na ongeveer 30 uur, werden de gevangenen op vrachtwagens gezet en naar het goederenstation van Rome-Tiburtina overgebracht. Daar werden ze in een konvooi van achttien veewagens geladen. In dit station konden enkele gedeporteerden ontsnappen.
Op vrijdag 22 oktober kwam de trein, na zes dagen en zes nachten, aan in Auschwitz-Birkenau waar de dood hen wachtte. Van de honderden gedeporteerde Joden zouden er amper 16 terugkeren naar Rome.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!