De Heldenwandeling in Ingelmunster vertelt via verschillende locaties de geschiedenis van enkele vrijheidsstrijders met een markant verhaal uit één van de wereldoorlogen. Langsheen het parcours, dat iets meer dan 4 km lang is, hou je halt aan een negental gevels. Op de gedenkplaten staat telkens een QR-code waarmee men de uitgebreide verhalen van alle helden kan nalezen.
In de Oostrozebekestraat 41 was vroeger de Kasteel Brouwerij Van Honsebrouck gevestigd. De geschiedenis van deze Ingelmunsterse brouwerij begon in 1900 toen Emiel en Louisa Van Honsebrouck een kleine boerderij kochten waar ze een brouwerij stichten. Aan dit gebouw hing een gedenkplaat voor één van hun zonen ERNEST VAN HONSEBROUCK (1884-1972).
in 2016 werd een nieuwe brouwerij met bezoekerscentrum in gebruik genomen in het nabijgelegen Emelgem. De oorspronkelijke brouwerij in Ingelmunster werd vervolgens afgebroken, de gedenkplaat is er dus op dit ogenblik niet meer.
In de brochure "Heldenwandeling WOI en WOII", uitgegeven door het gemeentebestuur van Ingelmunster, Kurt Windels, vinden we volgende informatie :
"Ernest en Paul Van Honsebrouck waren de twee oudste zonen van Emiel die zich in 1901 in Ingelmunster gevestigd had als brouwer.
Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog begon, meldde de 30-jarige Ernest van Honsebrouck zich aan als vrijwilliger. Aan het front ontpopte de geletterde Ernest zich als briefschrijver voor de soldaten en als correspondent van de oorlogsgebeurtenissen.
In 1917 verschenen stukjes van hem in Amerikaanse dagbladen. Ernest was heel populair bij de soldaten zodat het voor de hand lag dat hij na de Wapenstilstand de eerste voorzitter werd van de Oudstrijdersbond.
Tot 1960 gaf hij jaarlijks een dansfeest in de door hem opgerichte Cinema Albert voor de oudstrijders van ‘14-’18, hun familie, vrienden en kennissen.
Zijn broer Paul Van Honsebrouck, de brouwer, werd in 1917 gekwetst bij een bomaanval van de geallieerden. "
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!