TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Heldenwandeling WOI en WOII Marktplein

De Heldenwandeling in Ingelmunster vertelt via verschillende locaties de geschiedenis van enkele vrijheidsstrijders met een markant verhaal uit één van de wereldoorlogen.
Langsheen het parcours, dat iets meer dan 4 km lang is, hou je halt aan een negental gevels. Op de gedenkplaten staat telkens een QR-code waarmee men de uitgebreide verhalen van alle helden kan nalezen.

Op de Infoluifel op het marktplein hangt een gedenkplaat voor ARTHUR (1885-1980) en REGINA (1920-1983) PIETERS. Hier was vroeger het Kerkstraatje waar de familie Pieters woonde.

In de brochure "Heldenwandeling WOI en WOII", uitgegeven door het gemeentebestuur van Ingelmunster, Kurt Windels, vinden we volgende informatie :

"Arthur Pieters’ familie was tijdens de Eerste Wereldoorlog zeer anti-Duits. Toen de Duitse bezetter in 1916 meisjes opeiste om in de naaiateliers te werken weigerden zijn zussen. Als straf werden ze samen met hun moeder opgepakt en naar Balen-Neet overgebracht. Arthur onderging hetzelfde lot en werd samen enkele inwoners naar een kamp in Hooglede gestuurd waar hij de lugubere taak had om de doden te begraven of zwaar gekwetsten te verzorgen.
Bij een artilleriebeschieting kon hij ontsnappen en vluchtte via Nederland naar Groot-Brittannië waar hij zich bij het Belgisch leger aansloot

Regina werkte vanaf augustus 1940 als inlichtingsagente bij de groep ‘Gone’. Ze verzamelde voor de Engelsen onder andere info over troepenbewegingen in West-Vlaanderen. Eind 1942 kon het Duitse leger een deel van het netwerk oprollen en dook Regina noodgedwongen onder.
Toen het gevaar geweken was kwam ze terug en kreeg een opdracht bij de Inlichtingsdiensten van ‘Luc-Marc’. De groep ‘Gone’ was opgedoekt.
Regina Pieters werd in oktober 1943 aangehouden. Ze belandde bij de Gestapo en werd een ‘Nacht-und-Nebelgevangene’, gedoemd om te verdwijnen zonder sporen na te laten. Ze belandde in verschillende kampen in Polen en Beieren. Regina kreeg samen met Georges Busscher en Wilhelmina Eeckhout, twee andere weerstanders en politieke gevangenen, een groot feest aangeboden ‘ter ere van hun blijde
thuiskomst’. George Busscher werd in juli 1943 aangehouden voor het verspreiden van anti-Duitse propaganda, Wilhelmina werd in januari 1943 opgepakt voor spionage en subversieve activiteiten.
Bij de bevrijding leerde Regina haar man André Houyoux kennen die een gelijkaardig parcours had afgelegd bij de inlichtingendienst. "

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Wim Wouters (1, 2), Marie-Christine Vinck (3)