Het monument op het Regentieplein in Sint-Niklaas werd ingehuldigd op 24 juni1906 ter gelegenheid van de 75-jarige onafhankelijkheid van België. Het geheel werd ontworpen door Jozef Horenbant en August Waterschoot en uitgevoerd door de Gentse beeldhouwer Theo Soudeyns,
De sokkel van het monument is opgebouwd uit blauwe hardsteen
Vóór de zuil staat de bronzen Belgische leeuw in half zittende, half liggende houding.
Het eigenlijke monument is een triomfzuil met bovenaan een vergulde bronzen engel met gespreide vleugels. Het beeld stelt de allegorie van de vrede voor, gesymboliseerd door de olijftak in de rechterhand en de lauwerkrans voor de eervol gesneuvelden in de linkerhand.
Op de voorzijde van de zuil bevindt zich een medaillon in verguld brons met het portret van Benedikt Rolliers. Onder het medaillon staat de vermelding "BENEDIKT ROLLIERS, 1798-1877". Boven het medaillon het opschrift "AAN ONZE STRIJDERS VAN 1830".
Aan de achterzijde van de zuil bevindt zich een bronzen plaat met de namen van de 27 Sint-Niklase vrijwilligers van de onafhankelijkheidsstrijd van 1830.
Het monument heeft een dubbel doel. Het is enerzijds ter nagedachtenis aan de strijders van de revolutie van 1830 en anderzijds een verwijzing naar de heldendaad in 1831 van de Sint-Niklazenaar Benedikt Rolliers.
Op 2 februari 1831 zou het Nationaal Congres in België een nieuw staatshoofd kiezen maar na de omwenteling van 1830 zagen vooral rijke burgers, handelaars en industriëlen bij de onafhankelijkheid van België hun afzetmarkt verloren gaan. Brugge en Gent streefden naar herstel van het Nederlandse gezag.
Op dezelfde dag was een regiment onder leiding van Ernest Grégoire op weg naar Gent om de Prins van Oranje tot koning uit te roepen. Het regiment had zich opgesteld aan het gouvernementspaleis en hield de gouverneur Werner de Lamberts-Cortenbach gevangen om hem te dwingen partij voor de orangisten te kiezen.
Benedikt Rolliers, onderluitenant bij het Gentse brandweerkorps, ging met een groep van de Gentse brandweer naar het gouvernementspaleis en verjoeg het regiment van Grégoire. Hierbij vielen er verschillende doden. Gent bleef uit handen van de Nederlanders en Brussel bleef onder Belgische controle. Het Voorlopig Bewind kon voortwerken en Koning Leopold I werd de eerste koning van het onafhankelijke België.
Benedikt Rolliers ontving voor zijn daad de rang van kapitein en meerdere onderscheidingen.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!