Tommies bij de toren
Op zondag 17 september zien de Vughtenaren opgewonden en met open mond vanuit het westen een schijnbaar oneindige stroom vliegtuigen passeren.
Een steenworp hier vandaan kijkt ook de Duitse Generaloberst Kurt Student verbijsterd toe. Vanaf het balkon van Huize Bergen ziet hij de transporttoestellen en de aangekoppelde zweefvliegtuigen (gliders) passeren. Ze vervoeren Engelse en Amerikaanse luchtlandingstroepen, die een gedurfde aanval uitvoeren op de bruggen bij Nijmegen en Arnhem. “Market-Garden” mislukt en het midden en westen van Brabant moeten nog zo’n anderhalve maand wachten op de bevrijding.
Op 26 oktober 1944 trekken Schotse troepen van de Black Watch en de Engelse tanks van de Northamptonshire Yeomanry Vught binnen. In een gecombineerde aanval komen zij vanuit de richting Halder en even later ook vanuit richting Boxtel. Hierdoor kan een opgeluchte Vughtenaar in zijn dagboek noteren: “Tommies bij de toren”! Een dag later staan de Schotten bij de poort van het verlaten kamp Vught; het eerste SS-concentratiekamp in West-Europa valt in geallieerde handen.
Audiospot - Luchtarmada boven Vught
Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs de dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd. Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers.
Een afzonderlijke groep binnen de routes vormen de door de beroemde architect Daniel Libeskind ontworpen Vectors of Memory. Zij vormen een symbolische familie van markeringspunten die mensen, plaatsen en verhalen in het Europese landschap eren. De vectoren zijn een topografie van het geheugen. Ze fungeren als punten in zowel ruimte als tijd en sluiten aan bij het bevrijdingsverhaal. Het is belangrijk dat de markeringen een duidelijke en krachtige boodschap overbrengen.
Er zijn 4 soorten vectoren:
- De Remembrance Site Vector
- De Kruispuntvector
- De Muurvector
- De Vloervector
Voor meer informatie over de Vectors of Memory zie de site van Liberation Route Europe:
https://www.lre-foundation.org/vectors-of-memory.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!
Gebruikte bron(nen)
Gerelateerde boeken