In de hal van het oud-gemeentehuis "De Warande" te Haaltert hangen drie gedenkplaten die herinneren aan de Nederlandse vluchtelingen die in de regio Haaltert verbleven van februari 1945 tot de zomer van 1945.
Door onverwachte aanvallen van de Duitsers in december 1944 en januari 1945 werden verschillende Nederlandse dorpjes in Noord-Limburg geëvacueerd op bevel van de Britten.
Omdat een grote concentratie van vluchtelingen in het frontgebied niet verantwoord was, werden de Nederlanders na ruim zeven weken naar België gebracht. Ze gingen eerst naar Eindhoven waar de gebouwen van de Philips-fabrieken als doorgangskamp fungeerden.
Vandaar ging het per trein naar België waar Engelse legerwagens de mensen uit Grubbenvorst en Lottum naar Haaltert en omliggende dorpen (o.a. Welle, Denderhoutem, Okegem en Iddergem) brachten.
Haaltert was al bevrijd sinds 3 september 1944.
In het voorjaar van 1945 waren veel Nederlandse vluchtelingen gehuisvest in deze regio. De terugtocht van de inwoners van Grubbenvorst en Lottum begon in maart 1945, na de bevrijding van het Nederlandse Venlo.
Na de oorlog hebben de Nederlanders gedenkplaten aan de gemeentehuizen van Haaltert, Kerksken en Denderhoutem geschonken uit dankbaarheid. Na de fusie van gemeenten konden er twee gered worden, van de derde werd een copy gemaakt.
"Uit dankbaarheid aangeboden
door de Nederlandsche evacuees
1946"
"Aangeboden door de vluchtelingen
uit Lottum, Blerick,
Broekhuizen-Vorst, Blitterswijk,
Wanssum en Geisteren
-Nederlands Limburg-
voor de genoten gastvrijheid
tijdens de maanden februari,
maart en april 1945"
"5 februari ‘45 - 13 juni ‘45
Van huis en haard verdreven
Ons stut en steun gegeven.
Dankbare herinnering aan
ons verblijf te
Denderhoutem" , met links en rechts de namen.
(Bron : Het Laatste Nieuws)
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!