TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Vickers Wellington MK 1C BU-X

Ongeveer 165 meter van deze plek stortte in de vroege ochtend van 16 april 1942 een Britse Wellington bommenwerper neer.

De tweemotorige Wellington was in de late avond van 15 april 1942 vertrokken vanaf thuisbasis Stradishall in Engeland voor een bombardement op een doel bij Dortmund. In de vroege ochtend van 16 april 1942 werd de bommenwerper tijdens de terugvlucht "gevangen" in een bundel van Duitse zoeklichten en neergeschoten door de luchtafweer. De gehele bemanning kwam hierbij om het leven nadat hun toestel ongeveer 165 meter in westelijke richting van dit gedenkteken in de bossen neerstortte.

De bemanning:
Pilot Officer Lawrence Malcolm Leech (23) RCAF, Pilot
Pilot Officer Harry Arthur Shortt (25) RAF, 2nd Pilot/Engineer
Sergeant Jack Ward (25) RAF, Observer
Sergeant Geoffrey Malcolm Charles Turner (21) RAF, Bomb Aimer
Sergeant Percy Heppenstall (22) RAF, Wireless Operator Gunner
Sergeant Vernon Ernest Egan (21) RAF, Rear Gunner
ligt begraven op begraafplaats "De Oude Toren" in Eindhoven-Woensel.

Het gedenkteken, dat de vorm heeft van een vliegtuig, werd ontworpen en vervaardigd door cliënten van Art'ORO, dat deel uitmaakt van de Stichting ORO, wat staat voor Othmarus Rijtven Organisatie. Deze stichting is gespecialiseerd in de zorg, ondersteuning en begeleiding van mensen van alle leeftijden met een verstandelijke beperking of een ontwikkelingsachterstand.

Hoewel mensen met een verstandelijke beperking of psychische aandoening tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland niet doelbewust werden vermoord, zijn veel personen uit de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen. Voornamelijk door gebrek aan personeel, voedsel, ruimtegebrek en verwaarlozing omdat ze door de Duitse bezetter als minderwaardige Untermenschen (ondermensen) werden gezien. Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden in Duitsland al honderdduizenden mensen die in instellingen verbleven, verplicht gesteriliseerd en tijdens de Tweede Wereldoorlog zelfs in gaskamers of door opzettelijke uithongering vermoord.

Het kunstwerk is meer dan een symbool. Het is een creatie van atelier Art'ORO, waarin vele kunstenaars hun hart en ziel hebben gelegd. Elk onderdeel vertelt een verhaal, verweven met de historie van deze plek en de mensen die het gemaakt hebben. Wat dit kunstwerk zo bijzonder maakt, is het cockpitlampje dat is verwerkt in het "vliegtuig", een lampje dat hier vlakbij is gevonden. Het lampje is afkomstig van het vliegtuig dat tijdens de oorlog verongelukte. Het is een tastbare herinnering aan de tragedie van die tijd, maar ook aan de hoop en de vrijheid waarvoor werd gestreden. Het vliegtuig staat symbool voor de reis die velen nooit hebben kunnen afmaken, en het licht in de cockpit herinnert ons aan hun moed en opoffering.

Hiermee worden niet alleen de helden die met wapens vochten geëerd, maar ook de mensen die zonder enige vorm van bescherming, door hun kwetsbaarheid, slachtoffer werden van de oorlog. Dit kunstwerk is een eerbetoon aan hen allen, aan degenen die hun leven gaven voor onze vrijheid, en aan degenen die diezelfde vrijheid nooit hebben mogen ervaren.





Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)