TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker MM 12 Thimister-Clermont

Dit is bunker MM 12 van de PFL 1, de 1e verdedigingslinie van de 'Position Fortifiée de Liège'.

MM verwijst naar de sector 'Manaihant-Les Margarins' waar het de 12e van in totaal 20 bunkers is.

Deze bunker is één van de vier observatiebunkers van het fort van Battice. De anderen waren bunker MM 305 , bunker VM 23 en bunker MN 29. Omdat het een observatiebunker was, beschikte de bunker over een koepel. deze is echter verwijderd. De ruimte ligt vol met puin en stukken asbesthoudende ! eperniet golfplaat. Ook de toegang ligt tot een hoogte van anderhalve meter vol met puin en modder.

De bunker wordt tijdens de eerste oorlogsdagen door de Duitsers aangevallen. De bunker weet onder moeilijke omstandigheden waarin zij slecht bevoorraad kunnen worden, stand te houden tot 20 mei 1940. De andere observatiepost MM 305 is al op 18 mei 1940 door de Duitsers uitgeschakeld.

Bunker MM 12 is toegankelijk maar heeft geen koepel meer. Onduidelijk is of de koepel door de Duitsers in de oorlogsjaren is verwijderd, of door de Belgen in jaren na de oorlog. Of hebben de Duitsers ook deze koepel met een holle lading vernietigt zoals bij bunker MN 29 te Charneux? De Duitsers verwijderde de koepels ondermeer voor hergebruik in de Atlantikwal. Het Belgische leger heeft na de oorlog toen de bunkers geen strategische waarde meer hadden, de bunkers gestript van metaal, en dus ook de koepel, en verkocht als schroot.

Als algemene informatie kan vermeld worden dat deze bunker zoals de meeste bunkers van de PFL gemaakt zijn van gewapend beton en dat ze zijn gebouwd begin jaren 30. De muren en het plafond zijn 1,30 m dik. Ze moesten bestand zijn tegen beschietingen met 150mm granaten. Enkel de muren aan de achterzijde zijn iets minder dik, omdat deze in beginsel niet blootstond aan vijandelijk vuur.

Apart is dat deze bunker geen ventilatiegaten aan de voorzijde heeft. Of ze op een andere positie zaten is door de lagen grond tegen de bunker niet te zien.

Toen de bunkers na de oorlog hun strategische waarde voor de verdediging van België verloren, is het metaal van de luiken en deuren verkocht als schroot. Ook zijn de meeste percelen waarop ze stonden verkocht, waardoor veel bunkers nu op privé-percelen staan. Zoals dus bunker MM 12.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • La Position Fotifiée de Liège, Coenen & Vernier
  • https://18daagseveldtocht.be