De Algemene Duitse Federatie van Vakbonden werd opgericht op het eerste naoorlogse congres van de vrije vakbonden op 5 juli 1919 in Neurenberg. Het was een nieuwe overkoepelende organisatie en opvolger van de Algemene Commissie van de Vakbonden van Duitsland.
In 1933 met de komst van Hitler en de Nationaalsocialisten werden de vakbonden onderworpen aan allerhande naziwetten en regels. Door haar inzet voor "positieve samenwerking" met het naziregime en afzien van politieke activiteiten hoopte men de organisatie van een verbod te kunnen redden. De verwachte aanpassingskoers van de ADGB eindigde echter met de ontmanteling van de vakbonden op 2 mei 1933.
Veel vakbondsleden verzetten zich tegen de nazi’s en werden als politieke tegenstanders van de nationaalsocialisten naar concentratiekampen gestuurd.
Op 3 april 1945 hees het fort Aschaffenburg de witte vlag en werd de stad overgedragen aan de zegevierende oprukkende Amerikanen. De geallieerden maakten na ruim zes jaar oorlog een einde aan het terreurbewind van de nazi's.
Het einde van de oorlog betekende voor de vakbondsleiders geen nederlaag of overgave, maar eerder de bevrijding van de arbeiders.
In dit huis aan de Elisenstrasse werd op 31 mei 1945 de Algemene Duitse Vakbondsfederatie Aschaffenburg heropgericht in de geest van de verenigde vakbond, het was de eerste na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Beieren.
In mei 2015 werd een gedenkplaat aangebracht om deze gebeurtenis in herinnering te brengen.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!