TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duitse oorlogsgraven Waimes

Op de gemeentelijke begraafplaats van Waismes bevinden zich enkele Duitse oorlogsgraven.

Het betreft de graven soldaten afkomstig van Waismes. Waarbij het opmerkelijk is dat het veelal Franse/ Waalse achter- en voornamen zijn. Dit laat zich verklaren doordat Waimes, voor de 1e wereldoorlog aan Duitsland behoorde en in die tijd Weismes heette. De voertaal is hier naast Frans dan ook tevens Duits. Dit grensgebied met Duitsland is na de 1e wereldoorlog aan België toegekend als onderdeel van de herstelschade-betalingen die Duitsland met het Verdrag van Versailles werd opgelegd. België claimde als genoegdoening enkele grensgebieden met Duitsland op. Waaronder het gebied waar Weismes toe behoorde. De voertaal werd vanaf het moment van inlijving bij België in 1920, Frans.

Ondanks dat het gebied dus voor de 1e wereldoorlog Duits gebied was, zijn de namen bijna allemaal van Frans/ Waalse oorsprong. Reden hiervoor is dat het gebied lange tijd tot Frankrijk (departement Ourthe) heeft behoord. Na 1815 werd het gebied aan Pruissen toegewezen, waarna het in 1920 dus naar België overging.

Er zijn graven van een aantal soldaten die vielen tijdens de 1e wereldoorlog. Zij worden ook genoemd op het monument bij de kerk van Waimes.

BASTIN Leon, 33 jaar, gestorven in een lazaret (hospitaal) te Keulen (Duitsland) op 28 januari 1916. (Broer van Bastin Henri).

BASTIN Henri, 26 jaar, gesneuveld in Souain (Frankrijk) op 26 september 1914. (Broer van Bastin Leon).

DETHIER Joseph, 33 jaar, gesneuveld in Chauny (Frankrijk) op 24 augustus 1915 (Zijn zoon Jean sneuvelde in de tweede wereldoorlog en staat op het monument van de gevallenen uit de 2e wereldoorlog).

PIETTE Henri, 21 jaar, gesneuveld in Bellicourt (Frankrijk) op 23 september 1918.

WARLAND Henri, 22 jaar, gesneuveld in Lap-Colonne (Frankrijk) op 7 juni 1918.


Tevens zijn er graven van een aantal soldaten die vielen tijdens de 2e wereldoorlog.

DEMOULIN Charles, 19 jaar, gesneuveld op 14 november 1943 te Leninka, Rusland.

DETHIER Jean, 23 jaar, gesneuveld op 29 oktober 1943 in Rusland (Zijn vader sneuvelde tijdens de 1e wereldoorlog in Frankrijk en staat op het monument van de gevallen uit de 1e wereldoorlog).

REUTER Emil, 26 jaar, vermist in Rusland sinds 15 november 1944.

SEREXHE Benoit, 27 jaar, gesneuveld op 23 februari 1943 in Rusland.


Ook bevindt zich er een cenotaaf van een slachtoffer van het Nazi-bewind.

MARGREVE Charles die volgens de cenotaaf is vermoord in Buchenwald op 3 oktober 1944. Volgens het monument bij de kerk in Waimes, op 1 oktober 1944 te Ellrich. Zowel Ellrich als Buchenwald waren Duitse concentratiekampen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski