TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Duits Straalvliegtuig ME-262 Haaltert

Op initiatief van de Vaderlandslievende Kring Groot-Haaltert werd in de Diepeweg een infobord gezet op de plaats waar op 28 augustus 1944 een Duits vliegtuig crashte in de Kruiskouter.

"Op kermismaandag 28 augustus 1944 vloog de Duitse piloot Ofw. Hieronymus "Rony" LAUER met zijn straalvliegtuig ME-262 A-1a, rompcode 9K+GL. Kampfgeschwander 3JKG51 "Edelweiss" van uit Ath-Chièvres (B) naar een vliegveld in het Nederlandse Volkel. Bij het opstijgen (rond 18.25u) bemerkte LAUER dat zijn voorste landingsgestel deels uitgeklapt bleef en hij hierdoor onvoldoende snelheid kon halen. In de omgeving van Dendermonde werd het Duitse straalvliegtuig opgemerkt door 4 Amerikaanse Thunderbolt jachtvliegtuigen van de 78th Fighter Group – 82th Squadron-Air Base Duxford-Engeland met de piloten: Major Joseph MYERS, Lt. Wayne COLEMAN, Lt. Fred BOLGERT en Lt. Manford CROY. Rony LAUER probeerde een noodlanding te maken (rond 18.45u) in een veld, genaamd "Kruiskouter", achter het kerkhof te Haaltert, gezien hij geen partij was tegen de aanvallende jachtvliegtuigen. Bij de aanvang van het landingsmaneuver werd het straalvliegtuig onder vuur genomen door Major Joseph MYERS. LAUER kon heelhuids uit de cockpit ontsnappen en wegduiken tussen het aardappelloof, bescherming zoekende tegen de rondvliegende kogels welke Lt. Manford CROY op hem afvuurde. Volgens de after action rapporten vloog het vliegtuig deels in brand met zwarte rookpluimen. Rony LAUER werd na de crash overgebracht naar het vliegveld Volkel-Nederland.

Daags na de feiten werd het Duitse straalvliegtuig ontmanteld door het Flugplatzcommando uit Brussel-Evere en werd het vliegtuig overgebracht naar Volkel.
De Duitse vliegtuigcrash op maandag 28 augustus 1944 te Haaltert, staat sedertdien in de kronijken van de internationale WO2 luchtvaartgeschiedenis.
Deze locatie biedt een zicht op de crashplaats (gekend als zijnde "Kruiskouter") van het Duitse straalvliegtuig ME-262."


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck