TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatie Bord Loopbrug over de Our Dasburg

Dit informatiebord aan de Bunkerwanderweg "Dasberg von Grau zu Grün" geeft uitleg over de "Der Steg über die Our op de grens van Duitsland en Luxemburg.

In de tijd van het nationaal-socialisme lag hier een kleine houten loopbrug over de Our. Met hoogwater of ijsgang spoelde deze vaak weg maar werd daarna in de zomer weer opgebouwd. Na het mislukte Ardennen offensief trokken de Duitse troepen zich terug en werden de meeste bruggen over de Our opgeblazen. Deze brug was echter zo klein dat hij waarschijnlijk werd vergeten.

Op 5 februari 1945 probeerde een Amerikaanse verkenningstroep op te rukken naar de Duitse kant van de Our, maar kwam onder vuur te liggen vanuit de hier liggende bunkers en moest zich weer terugtrekken. Ook na de inname van Dasburg op 25 februari 1945 staken Amerikaanse soldaten nog de grens over om via de loopbrug het lager gelegen dorp op de oever veilig te stellen.

De nabij gelegen bunker (vermoedelijk WH 101, Regelbau 105) en dit gehele gebied maakten deel uit van de Westwall of Siegfriedlinie. Deze Duitse verdedigingslinie die liep van de Nederlandse tot de Zwitserse grens werd na de verovering van Frankrijk in 1940 verlaten maar toen de oorlogskansen keerden weer in gebruik genomen. De linie voldeed inmiddels niet meer aan de gewijzigde omstandigheden en werd toen in allerijl gemoderniseerd.

In februari 1945 werd het gebied door de Amerikanen veroverd en na de oorlog werden de meeste bunkers opgeblazen of onbruikbaar gemaakt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma