TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Visweg 1

Deze kleine messing plaquette (Stolperstein of struikelsteen), herdenkt:

SIPKE EKKERS, (geb. 1909, verzetsstrijder, verraden, doodgeschoten 31-1-1945)

Sipke Ekkers was lid van het verzet en thuis op dit adres ondergedoken. Op 31 januari 1945 zat Sipke met zijn vrouw en schoonmoeder in de keuken toen er aan de deur gebeld door drie in Duits uniform geklede mannen. Sipke verschool zich onder het hooi in de naast gelegen schuur maar werd ontdekt, door SS-Hauptscharführer Gerhard Erstling. (Erstling was ook betrokken bij de executie van twintig mannen op 22 januari 1945 in Dokkum) Sipke daarna werd op korte afstand door Erstling doodgeschoten in de schuur van zijn vader.

Even later werd ook zijn vader gevonden. Hij moest mee naar Dokkum, waar hij uit de auto werd gezet met de mededeling dat zijn zoon over drie dagen begraven moest worden. Hierbij mochten geen buitenstaanders aanwezig zijn, zelfs geen de dominee. De verblijfplaats van Sipke was verraden door de Leeuwarder kapper Lieuwe Braaksma, een "onbekende" neef van de familie Ekkers. Ook had Braaksma aan de Sicherheitsdienst medegedeeld dat zich in de garage wapens bevonden.

De steen ligt aan de overzijde van de woning waar de moord heeft plaatsgevonden. (Aansluiting Tsjerkestrjitte op de N358)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)