TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker MN 15 Saint-Jean-Sart

Dit is bunker MN 15 van de PFL 1, de 1e verdedigingslinie van de 'La Position Fortifiée de Liège 1'.

MN verwijst naar de sector 'Les Margarins-Neufchâteau' waar het de 15e van in totaal 31 bunkers is.

De bunker ligt midden in een weiland waar de koeien de bunker gebruiken als schuilgelegenheid. Binnen is het affuit nog te zien waarop de mitrailleur van links naar rechts bewogen kon worden. Ook zijn de plankdragers en muurhaken nog aanwezig. Voorgesteld moet worden dat de binnenruimte zeer beperkt is. Alles wat op planken gezet kan worden of van de uitrusting aan haken gehangen kan worden voorkomt dat de soldaten er in het heetst van de strijd over konden struikelen. Zeker in de nacht als de bunker enkel verlicht was met een stormlamp.

Delen van de originele omheining zijn nog aanwezig. De Palen waaraan de prikkeldraad was bevestigd om het stuk waar de bunker stond af te bakenen. Tevens de daarbij horende grenspaaltjes met de letters 'DN' en een cijfer van 1 tot en met 4. Ze bakenden de hoeken van het militaire perceel af. DN staat voor Defence National.

Als algemene informatie kan vermeld worden dat deze bunker zoals de meeste bunkers van de PFL gemaakt zijn van gewapend beton en dat ze zijn gebouwd begin jaren 30. De muren en het plafond zijn 1,30 m dik. Ze moesten bestand zijn tegen beschietingen met 150mm granaten. Enkel de muren aan de achterzijde zijn iets minder dik, omdat deze in beginsel niet blootstond aan vijandelijk vuur.

Toen de bunkers na de oorlog hun strategische waarde voor de verdediging van België verloren, is het metaal van de luiken en deuren verkocht als schroot. Ook zijn de meeste percelen waarop ze stonden verkocht, waardoor veel bunkers nu op privé-percelen staan. Zoals bunker MN 15.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski