TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

The Knab Lerwick

De Knab was een heel andere plek tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gebouwen die er nu nog staan, speelden een actieve rol in de oorlogsinspanningen tijdens het conflict.

Onderaan Gressy Loan, in het westen, lag kamp Twageos. Hier stonden verschillende Nissen Huts naast een collegezaal en trainingszaal die werd gebruikt voor de training van boordschutters in het herkennen van vliegtuigen. Er was ook een sergeantsmess en accommodatie voor mannen.

HMS Fox lag naast de begraafplaats en ten oosten van de top van Gressy Loan. Soms wordt het 'Knab Camp' genoemd. Dit maakte deel uit van HMS Fox, een marinebasis aan wal. Na de oorlog werden de houten hutten van dit kamp ook gebruikt als tijdelijke huisvesting voor militairen en hun gezinnen. HMS Fox diende als basis voor motortorpedoboten en een deel ervan werd bezet door de Women's Royal Naval Service.

Naast Knab Camp lag Bellevue Camp. Dit lag op een stuk grond achter het Anderson Educational Institute gebouw en bestond uit Nissen en houten hutten die waren gebouwd voor gebruik door de RAF.

Het Janet Courtney Hostel was in aanbouw toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Het hoofdgebouw was echter zo ver klaar dat het gebruikt kon worden als hoofdkwartier voor gevechtsoperaties van de RAF. Dit was belangrijk, niet in de laatste plaats na de bezetting van Noorwegen in het voorjaar van 1940. Duitse vliegtuigen zouden de eilanden regelmatig bezoeken. In het begin van de oorlog werd de kelder gebruikt als schuilkelder voor de leerlingen van het Anderson Educational Institute. Na de oorlog werd het gebouw afgebouwd en werd het een hostel voor jongens.

In 1939 was er behoefte aan extra ziekenhuisaccommodatie. Het Bruce Hostel werd door de plaatselijke chirurg Daniel Lamont aangewezen als een geschikt gebouw om een hulphospitaal in onder te brengen. Met de komst van de admiraal van de vloot in juli 1940 veranderden de plannen echter. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw korte tijd in beslag genomen door de admiraal van de vloot, de graaf van Cork en Orrery, en zijn staf.

Daarnaast werd het gebouw van het Anderson Educational Institute in 1942 door het leger overgenomen als militair hospitaal. Op hun beurt werden de leerlingen tot april 1946 geëvacueerd naar de Lerwick Central Public School.

Vertaald met DeepL.com (gratis versie)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

60.146233, -1.135535