TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Heuvelstraat 9 (voorheen Bergstraat 13)

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen), herdenken:

ROSA WOLF (hier woonde, geb. 1892, gearresteerd 19-8-1942, gedeporteerd uit Westerbork, vermoord 30-8-1942 Auschwitz)
GODFRIED WOLF (hier woonde, geb. 1893, geïnterneerd 1943 Vught, gedeporteerd uit Westerbork, vermoord 9-7-1943 Sobibor)
ELLA WOLF (hier woonde, geb. 1895, gearresteerd 18-5-1943, vermoord 21-5-1943 Sobibor)

Over deze familie is vrij weinig bekend. De zussen Rosa en Ella en hun broer Godfried maakten deel uit van een gezin van vijf kinderen waarvan één de oorlog heeft overleefd. Zij zijn geboren in Wisch (Gelderland). Voor Ella Wolf ligt ook een steen op het adres Nieuwstad 30 in Zutphen. Gezien de korte tijd tussen haar arrestatie en de datum waarop zij werd vermoord, is de op de steen vermelde datum van arrestatie waarschijnlijk niet juist.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (Nazisme).
Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor een verblijfplaats van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de Nazi's. Elke plaquette is voorzien van de naam van het slachtoffer, het geboortejaar en de plaats (meestal een Concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)