TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker MN 13 Bushaye

Dit is bunker MN 13 van de PFL 1, de 1e verdedigingslinie van de 'Position Fortifiée de Liège 1'.

MN verwijst naar de sector 'Les Margarins-Neufchâteau' waar het de 13e van in totaal 31 bunkers is.

De bunker ligt midden in een weiland. T.t.v. het nemen van de foto's stond de maïs nog op het veld. Als algemene informatie kan vermeld worden dat deze bunker zoals de meeste bunkers van de PFL gemaakt zijn van gewapend beton en dat ze zijn gebouwd begin jaren 30. De muren en het plafond zijn 1,30 m dik. Ze moesten bestand zijn tegen beschietingen met 150mm granaten. Enkel de muren aan de achterzijde zijn iets minder dik, omdat deze in beginsel niet blootstond aan vijandelijk vuur.

De gaten boven en onder de geschutsopening diende voor ventilatie. Wanneer de beide deuren van de bunker gesloten waren en er werd met de mitrailleur gevuurd, moest de rook snel naar buiten kunnen en verse lucht aangevoerd. Daar dienden naast de geschutsopening, deze ventilatiegaten voor. Ze zijn zodanig aangelegd in het beton dat ze geen rechte verbinding hebben van buiten naar binnen. Ze lopen als het ware in de vorm van een periscoop door het beton.

Toen de bunkers na de oorlog hun strategische waarde voor de verdediging van België verloren, is het metaal van de luiken en deuren verkocht als schroot. Ook zijn de meeste percelen waarop ze stonden verkocht, waardoor veel bunkers nu op privé-percelen staan. Zoals bunker MN 13.

De toegang is dichtgemetseld op een kleine opening na en kon niet betreden worden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski