TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stadhuis Stamford

In de ontvangstruimte van het gemeentehuis van Stamford staat een vitrinekast met voorwerpen uit de banden van Stamford met militaire eenheden, waaronder de RAF's Wittering en Cottesmore, het 2e Bataljon Lincolnshire regiment, het Territoriale Leger en de Home Guard uit de Tweede Boerenoorlog en de Tweede Wereldoorlog.
Er is ook een model van 'The Stamford Spitfire' en de plaquette uitgereikt door het Ministerie van Vliegtuigen

"In het uur van gevaar
mensen van Stamford en
District
de dankbaarheid verdiend
van de Britse Naties
door de moed van
de Royal Air Force
en het versterken van de zaak
van vrijheid
door de schenking van
Spitfire vliegtuigen.
Zij zullen opstijgen met vleugels als engelen
Uitgegeven door het Ministerie van Vliegtuigproductie
1941"

In 1940 besloot Stamford om een eigen Spitfire te kopen, er werd een markeerbord opgehangen in onze Centrale Bioscoop. Het doel was £5000, wat in 1940 veel geld was. De collectebussen gingen naar alle winkels, banken, pubs en alle plaatselijke bedrijven. We hadden whistdrives en dansavonden. We keken met grote belangstelling naar de marker op het bord, totdat de £5000 was bereikt.
Later vloog onze eigen Spitfire met de Stamford Crest op de romp over de stad als dank voor al onze inspanningen" (uit een verlichte rol door Betty Clarke)
[Als kind dat opgroeide in Stamford kan ik me het markeringsbord herinneren dat aan de zijkant van de bioscoop was bevestigd}

Spitfire Mk 11b staartnummer P8505 kwam in dienst op 2/5/41 en diende bij 222 (Natal) Sqdn, 266 (Rhodesia) Sqdn, 616 Sqdn, 54 Sqdn en 610 T.U.. Tegen 1943 was het toestel overtroffen door Duitse vliegtuigen en werd gedegradeerd tot een trainingsrol bij 610 TU en op 12 juni 1943 na een oefengevecht kwam P8505 in botsing met Spitfire P8195 waarbij P8505 neerstortte bij Bomere Heath, Salop en Flying Officer T.B. O'Reilly omkwam.
P8505 behaalde verschillende kills tijdens het vliegen met 266 Squadron vanaf het nabijgelegen RAF Wittering.

In 2022 werd in het gemeentehuis de tentoonstelling "Sosab" gehouden, gewijd aan generaal Stanislaw Sosabowski en de mannen van de 1ste Onafhankelijke (Poolse) Brigade die in Stamford en omliggende dorpen gestationeerd waren voorafgaand aan Operatie Market Garden in september 1944.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sharky Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward

Gerelateerde boeken

Poland 1939:
De Polen van Driel
Poland's Struggle

52.65111, -0.47818