Dit is bunker MM305 van de PFL 1, de 1e verdedigingslinie van de Position Fortifiée de Liège.
MM verwijst hierbij naar de linie Les Margarins-Manaihant en 305 naar de hoogtepositie van de bunker. 305 meter boven
de 0-meter lijn van de Tweede Algemene Waterpassing van België.
De bunker is één van de 2 observatiebunkers buiten het fort van Battice. De ander observatiebunker was bunker MM 12 te Thimister-Clermon. De bunker bevindt zich op privéterrein. Met toestemming en begeleiding van de eigenaar mocht ik de bunker bezoeken. Deze lag in de kippenren van de boerderij en was afgedekt met een zware stalen plaat om te voorkomen dat er kippen in het gat zouden vallen. Reden hiervoor was dat de koepel was verwijderd, zoals de foto’s laten zien.
Deze bunker werd tijdens de eerste dagen van de tweede wereldoorlog een aantal maal aangevallen, en moest uiteindelijk door verwoesting van de koepel op 18 mei 1940, opgeven. Bij de inname raakten wachtmeester Xhonneux en soldaat Libert gewond en werden gevangen genomen. Dee soldaat Deltour en brigadier Bonvoisin kwamen bij deze actie om het leven.
Het iets verderop gelegen monument geeft aan dat de koepel werd gedynamiteerd. Dit lijkt mij echter onwaarschijnlijk. De andere bunkers in de omgeving die voorzien waren met een koepel, bunker MN 29 en bunker MN18 zijn verwoest met een holle lading van 50 kg. Maar het is niet uit te sluiten. De koepel is er niet meer. Onduidelijk is of deze nog tijdens de oorlog, of erna is verwijderd. Het verwijderen is niet zoals bij de meeste andere bunkers met grof geweld gepaard gegaan waarbij de koepel als het ware uit de bunker werd gesloopt. In dit geval is de koepel met snijbranders ter hoogte van de bunkermantel verwijderd. Deze sporen zijn nog steeds zichtbaar.
Als algemene informatie kan vermeld worden dat deze bunker zoals de meeste bunkers van de PFL gemaakt zijn van gewapend beton en dat ze zijn gebouwd begin jaren 30. De muren en het plafond zijn 1,30 m dik. Enkel de muren aan de achterzijde zijn iets minder dik, omdat deze in beginsel niet blootstond aan vijandelijk vuur. De koepel is van het type Guet, is 1,5 met hoog en heeft een bepantsering van 20 cm. De bunkers was b estand tegen beschietingen met 150mm granaten.
Toen de bunkers na de oorlog hun strategische waarde voor de verdediging van België verloren, is het metaal van de luiken en deuren verkocht als schroot. Ook zijn de meeste percelen waarop ze stonden verkocht, waardoor veel bunkers nu op privé-percelen staan. Zoals bunker MM305.
De gietijzeren koepel is ofwel tijdens de oorlog al verwijderd door de Duitsers. (Deze koepels werden dan ofwel omgesmolten of ondergebracht in de bunkers van de atlantikwal.) Ofwel na de oorlog bij ontmanteling van de linie en verkocht als schroot.
Heden te dage is de bunker nog deels zichtbaar. Door de jaren heen is de grond rondom de bunker steeds hoger komen te liggen. De trappen die toegang gaven tot de bunker zijn onder de grond verdwenen. Volgens de bewoners is het trappenhuis door het leger dichtgemetseld na de oorlog. Het kippenhok is er later overheen gebouwd.
De bunker beschikte over een centrale ruimte. De opgang naar de koepel was afgesloten met een stalen deur. Communicatie verliep met een telefoonverbinding naar het fort. Zo kon de observatiebunker doorgeven op welke posities gevuurd moest worden.
Bunker 305 kan qua uitvoering vergeleken worden met bunker MN29 waardoor men een betere voorstelling kan maken van hoe deze bunker eruit heeft gezien. De indeling was nagenoeg hetzelfde.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!