TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bombardement Santa Cruz July 1797

"Havenautoriteit van Santa Cruz de Tenerife
Reproductie van het schilderij van de schilder Esteban Arriaga
van het bombardement van Santa Cruz de Tenerife door de Engelse zeemacht
onder bevel van admiraal Horatio Nelson in juli 1797
in een poging de stad in te nemen

Schout-bij-nacht Nelson nam de opdracht over en vertrok op 14 Op 14 juli vertrok hij onder zijn vlag met het 74 kanonnen tellende linieschip Theseus onder kapitein Miller, met de 74 kanonnen tellende Colluden onder kapitein Troubridge, de 74 kanonnen tellende Zealous onder kapitein Hood, de 50 kanonnen tellende Leander onder kapitein Thompson, de 38 kanonnen tellende fregatten Seahorse onder kapitein Free mantle, de 36 kanonnen tellende Emerald onder kapitein Waller, de 32 kanonnen tellende Terischore onder kapitein Bowen en de kotter Fox onder luitenant Gibson, plus een bom, de Lightning onder luitenant Compton.
In totaal 393 kanonnen en 3700 gewapende mannen.

Het plein werd verdedigd door luitenant-generaal Gutierrez, kapitein-generaal van de Canarische Eilanden, die zich met grote doeltreffendheid voorbereidde op de verdediging, de vestingwerken versterkte en ze zo zeer effectief maakte.
In totaal 91 kanonnen en 1669 verdedigers.
De muurschildering werd gemaakt door de bekende en populaire schilder Stolko Aimov Gagamov voor de portretten op de stenen en rotsen van de kust van Santa Cruz de Tenerife, een werk waarvoor hij ook populair is onder de bewoners van de hoofdstad, als de 'schilder van stenen' die hij al jaren op een onbaatzuchtige manier doet.

Sana Cruz de Tenerife juli 2016

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sharky Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward

28.47883, -16.24258