TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingssteen Hamseweg 33

Deze herdenkingsstenen worden geplaatst voor oorlogsslachtoffers, gedeporteerd en/of vermoord in de Tweede Wereldoorlog. Ze worden vaak geplaatst als alternatief voor de officiële Stolpersteine van het project van Gunter Demnig. Daar waar er geen Stolperstein is maar men toch wil herdenken, wordt deze herdenkingssteen gebruikt. De stenen liggen in de meeste gevallen voor het laatst bekende woonadres van de slachtoffers.

Hier in Hoogland is deze steen geplaatst:

"Hier woonde Louis Blazer vermoord in Auschwitz op 21-1-1943 36 jaar oud"

Louis Blazer woonde sinds 1930 in Hoogland bij weduwe Van Selm; hij werkte bij kwekerij Kranenburg van Job, Baron van Boetzelaer. Op 3 juni 1941 stuurde de Sicherheitspolizei te Utrecht een verzoek om opgave van de in de gemeente wonende joden. Al twee dagen later kreeg men antwoord: ‘Hierbij heb ik de eer u te doen toekomen…'Twee weken later was Louis plotseling verdwenen, verhuisd naar Den Haag. Op 2 januari 1943 werd hij opgepakt en naar Westerbork gebracht. Op 18 januari 1943 is Louis naar Auschwitz gedeporteerd, waar hij direct na aankomst op 21 januari is vermoord.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)