TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kasteel Santa Cristo de Paso Alto

"Kasteel van Santa Cristo de Paso Alto 1670
Gebouwd op een klein fort genaamd Santo Cristo, toen het werd herbouwd in 1782 werd het het tweede kasteel van belang in de verdediging van de haven van Santa Cruz.
Tijdens de aanvallen van de Britse eskaders onder de Engelse admiraals Blake (1657), Jennings (1706) en Nelson (1797) werden de vijandelijke schepen zwaar beschadigd door de artillerie.
In 1797 had het twee platforms, de bovenste onder het bevel van kapitein Vicente Rosigue had 11 kanonnen en de onderste, onder het bevel van luitenant Tomas Hernandez had 4 stukken. Het garnizoen bestond uit 55 artilleristen.
Jarenlang stonden in de schietgaten de kanonnen 'El Tigre', 'Orrible', 'Imbencible', 'Espanto' en 'Torpe'.
In 1951 werd het ongeschikt verklaard voor verdediging."

Het kasteel was gebouwd op een punt waar de heersende winden en stromingen schepen dwongen om dicht langs de kust te varen. Tijdens de aanval werden er meer dan 40 kogels op het kasteel afgevuurd, maar geen enkele raakte het kasteel.

"Een eerbetoon aan de moed en het besluit van de anonieme boerin uit de San Andres vallei. Bij het aanbreken van de dag op 22 juli 1797 bracht ze haar producten naar de markt van Santa Cruz om ze te verkopen, toen ze zag dat een grote vloot boten onder bevel van admiraal Horatio Nelson op weg was naar land om het kasteel Paso Alto bij verrassing in te nemen. Ze sloeg alarm bij het garnizoen door te schreeuwen: 'De aanvallers zijn niet van plan'.

In de 19e eeuw werd uit angst voor een invasie van de VS een geschutsbatterij gebouwd op aangrenzende grond, die in 1960 werd gesloopt om de militaire sportclub te bouwen.
Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd het gebruikt als gevangenis door de Nationalisten en vroeger voor piraten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sharky Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward

Gerelateerde boeken

The Spanish Revolution
The Battle for Spain

28.48089, -16.24096