TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument B-17 44-6083 Betsy Ross Wichelen

Op 17 oktober 1944 stegen Luitenant Perry Powel en zijn crew met co-piloot Sam Walker op in Engeland met de B-17 44-6083 Betsy Ross bommenwerper om vijandelijk Duitsland te bestoken. Op de terugvlucht van hun missie naar Keulen werd de Betsy Ross door Duits afweergeschut getroffen.
Luitenant Powel beval zijn crew om zich in veiligheid te brengen met de parachutes terwijl hij samen met co-piloot Walker een veilige strook zocht voor een noodlanding. Hij slaagde erin om het vliegtuig aan de grond te zetten in het natuurgebied Paardeweide, tussen Berlare en Wichelen, op de linkeroever van de Schelde. Er vielen geen burgerslachtoffers maar verschillende inwoners waren getuige van de gebeurtenis.
Piloot Perry Powell en copiloot Samuel Walker overleefden de crash en verbleven nadien in een kasteel in Wieze.

Op 31 augustus 2024, 80 jaar na hun noodlanding, werd nu voor de twee piloten een herdenkingsmonument onthuld aan de oever van de Schelde.
Er is 5 jaar gewerkt aan de levensgrote bronzen beelden.
Beeldhouwster Nadine De Meester uit Merelbeke kreeg de opdracht om waarheidsgetrouwe beelden te maken van de piloten, zoals ze toendertijd uit het toestel zijn gestapt. Bronsgieter Bart Dujardin uit Lotenhulle schonk de piloten "het eeuwige leven" in een standbeeld.

Op de eerste gedenkplaat wordt het verhaal van de crashlanding gedaan.
De tweede plaat vermeldt de namen van de bemanning van de Betsy Ross.
Op de derde plaat staat een QR-code waarmee men de crashlanding als het ware kan herbeleven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck