TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Schimmelpennincklaan 14

Deze kleine messing plaquette (Stolperstein of struikelsteen), herdenkt:

ANTHOON G. DAS, (geb. 1916, verzetsstrijder, gearresteerd op 20-6-1944 Utrecht, gedeporteerd 1944 uit Vught, Stalag IVb Mühlberg, bevrijd, bezweken 26-12-1946 Uttrecht)

Anthoon Gerrard Das was een beroepsmiltair die vanaf 1942 actief was binnen het verzet. Hij was tot het oprollen daarvan lid van de KP Oranje Vrijbuiters en later districtsleider van de LO Utrecht. Bij de arrestatie van een collega verzetslid werd een notitieboekje gevonden waarin zijn naam stond en hij werd gearresteerd. Via de gevangenis in Utrecht kwam hij in Kamp Vught terrecht. Van daar uit is hij gedeporteerd naar Stalag IVb Mühlberg en na de bevrijding op 26-12-1946 als gevolg van de ontberingen in de kampen overleden.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (Nazisme).
Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor een verblijfplaats van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is voorzien van de naam van het slachtoffer, het geboortejaar en de plaats (meestal een Concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)