TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Prowse Brothers

Glas-in-loodraam in de St John the Baptist Church gewijd aan de twee hooggeplaatste broers Prowse die in de buurt van Yeovil werden geboren en binnen enkele weken na elkaar stierven tijdens twee van de grootste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog.

Op het raam staat de tekst:
De wapens van onze oorlogsvoering door God aan de macht
zijn niet vleselijk maar machtig neerhalen van bolwerken

Dit raam is opgericht tot glorie van God en in eeuwige liefdevolle herinnering aan twee nobele broers door hun moeder, hun weduwen en overlevende broers en zussen.

Plaquette leest:
"AAN DE GLORIEUZE EN ONSTERFELIJKE NAGEDACHTENIS VAN
Charles Bertie Prowse DSO
Brig Gen Somerset L.I. Diende gedurende
de oorlog in S. Afrika1899-1902. En in de
Grote Oorlog vocht hij tijdens de terugtocht
van Mons, Le Cateau, de
Aisne, de Marne en Ieper.
Viel aan het hoofd van zijn brigade in de
Slag aan de Somme op 1 juli 1916.

Cecil Irby Prowse
Diende in de Egyptische oorlog 1882
en in E, Afrika 1895-96. Bevelhebber van
HMS Queen Mary, tot zinken gebracht
bij de Slag om Jutland met...
met het Battle Cruiser
Squadron de volledige sterkte van de
Duitse vloot. 31 mei 1916. Leeftijd 49

O gezegende gemeenschap goddelijke
wij strijden zwak zij schitteren in glorie
Toch zijn allen één in U want allen zijn de Uwe
Allelluia
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Charles Bertie Prowse. DSO (23 juni 1869-1juli 1916). Sloot zich in 1889 aan bij het militiebataljon van het Prince Alberts Regiment voordat hij in 1892 werd overgeplaatst naar een regulier bataljon. Diende in de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) onder Field Marshall Roberts en werd tweemaal in despatches genoemd. Hij was aanwezig bij de bevrijding van Ladysmith en bij de slagen om Spion Kop, Vaal Krantz en Tugela Heights.
Bij het uitbreken van WO 1 was hij majoor in het Price Albert Regiment en vocht hij in de Terugtocht van Mons, de Slag om Le Cateau, de Eerste Slag om de Marne en de Eerste Slag om Ieper en Ploegsteert in 1914.
Op 1 juli 1916 leidde Prowse de 11th Infantry Brigade (onderdeel van de 4th Infantry Division) bij hun aanval op de Duitse linies tussen Redan Ridge Redoubt en Quadrilateral ten noorden van Beaumont Hamel. Hoewel de aanval als geheel mislukte, was er enig succes bij de Quadrilateraal en Prowse dacht dat het veilig was gesteld en probeerde zijn hoofdkwartier naar voren te verplaatsen. Hij werd geraakt door Duits machinegeweervuur en stierf later in de middag. Hij ontving de Distinguished Service Order op 3 juli 1916 en werd aanvankelijk begraven in Vauchelles-les-Authie. Prowse en andere begrafenissen werden samengevoegd op de Louvencourt begraafplaats vlakbij de plaats waar hij stierf. Het originele houten kruis staat nu in de St Mary Magdalene kerk in Taunton.
Toen hij het regiment bij Ploegsteert leidde, werd een boerderij in de omgeving Prowse Point naar hem genoemd en dit is nu de plaats van de Prowse Point Commonwealth Graves Commission Cemetery.
--------------------------------------------------------------------------
Cecil Irby Prowse (26 september 1866- 31 mei 1916). Hij nam op 1 januari 1890 dienst bij de Royal Navy en diende in de Engels-Egyptische oorlog van 1882 en ook in de Engels-Zanzibar oorlog van 1896. Hij diende als commandant van de HM schepen Amphitrite, Jupiter, Resolution, Powerful en walbasis Nelson in de jaren voor WW1. Hij werd in december 1910 bevorderd tot kapitein en voerde het bevel over HMS Hannibal, Suffolk en Duke of Edinburgh voordat hij op 13 oktober 1914 het bevel kreeg over de Queen Mary als onderdeel van het First Battle Cruiser Squadron dat deelnam aan de actie na het bombardement op Scarborough, Hartlepool en Whitby.
Tijdens de Slag om Jutland werd ze aangevallen door de Duitse schepen Derfflinger en Seydlitz en meerdere keren geraakt waardoor haar voorste magazijn explodeerde en het schip zonk met het verlies van 1266 bemanningsleden en slechts 20 overlevenden.
Kapitein Prowse wordt herdacht op paneel 10 van het Portsmouth Naval memorial, Engeland.

De explosies aan boord van HMS Invincible en HMS Queen Mary tijdens het eerste deel van de slag veroorzaakten de opmerking van Admiraal van de Vloot David Beatty, 'Er lijkt vandaag iets mis te zijn met onze verdomde schepen'.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sharky Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward

50.94226, -2.63215