TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Ste. Foy Straße 13

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken:

* Siegmund Schaumburger, geb. 1888, gedeporteerd 1941, Riga, vermoord.
* Sabine Schaumburger geb. Bruckmann 1895, gedeporteerd 1941, Riga, vermoord.
* Grete Schaumburger, geb.1923, gedeporteerd 1941, Riga, vermoord.
* Hans Schaumburger, geb.1930, gedeporteerd 1941, Riga, vermoord.

Achtergrond
Siegmund Schaumburger, een slager en veehandelaar, en Sabine Bruckmann trouwden in 1888. Hij was soldaat in WO1. Ze woonden in Münster, waar dochter Grete in 1923 werd geboren. Daarna verhuisden ze naar Limburg waar Siegmund de slagerij van de overleden man van zijn zus overnam. Zoon Hans werd daar in 1930 geboren. De slagerij leed onder de door de nazi's gesteunde boycot van Joodse bedrijven. Siegmund bleef in Limburg om voor een zieke zus te zorgen toen Sabine en de 2 kinderen in 1935 naar Krefeld gingen om in het huis van haar ouders aan de Inrather Strasse 22 te wonen. Na de dood van de zus werd Siegmund kort gevangen gezet (er zijn geen details gevonden) en voegde zich daarna bij zijn familie in Krefeld. Vanaf juni 1941 werd het Inrather huis een "Joods huis" met nog eens 10 inwoners uit Krefeld.

In oktober 1941 begonnen de deportaties uit Krefeld en Siegmund, Sabine, Grete en Hans Schaumburger werden samen met 140 andere inwoners van Krefeld gedeporteerd op 11 december 1941.

Bronnen verschillen van mening over de details van de moord op de Schaumburgers. KEVAG Telekon meldde dat Siegmund op 24 juni 1942 werd gedood in het kamp Riga-Salaspils, en Hans werd gedood in het Riga-Kaiserwald in 1943. Informatie over de dood van Sabine ontbreekt. Een andere bron, "Gedenken an die NS-Opfer," meldde dat Sabine werd gedood in Riga-Kaiserwald terwijl de andere 3 familieleden werden gedood in Riga.

Wat Grete betreft, in tegenstelling tot haar stolperstein, verklaren meerdere bronnen dat ze het overleefde en naar de VS emigreerde. Volgens KEVAG Telekon schreef ze in 1992 een brief aan het Krefeld Documentation Center waarin ze haar jeugd in Krefeld beschreef. Op de USHMM website, informatie van Duitse Joden in concentratiekamp Stutthof vermeldt dat Grete in Riga was, en in de kampen Stutthof en Neuengamme.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)