TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Topaasstraat 7

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:

* ELISABETH 'BETJE' BAGGERS, geb. 1873, gedeporteerd op 7 september 1942 uit Westerbork, vermoord op 10 september 1942 in Auschwitz.
* HELENA 'LEENTJE' BAGGERS, geb. 1875, gedeporteerd op 7 september 1942 uit Westerbork, vermoord op 10 september 1942 in Auschwitz.
* HERMAN BAGGERS, geb. 1883, gedeporteerd 19 oktober 1942 uit Westerbork, vermoord op 22 oktober 1942 in Auschwitz.

Deze Stolpersteine liggen hier voor joodse oorlogsslachtoffers, gedeporteerd en vermoord in de Tweede Wereldoorlog.

Herman Baggers kwam met vele joodse Amsterdammers op 2 september 1942 aan in het WERKKAMP 't SCHUT in Ede. Deze Joodse mannen gingen 's-morgens lopend richting Ede en kwamen 's-avonds weer terug in het kamp. Dit alles onder begeleiding van Duitse bewakers. Hun werk was zeer waarschijnlijk grond ontginnen voor de Nederlandsche Heidemaatschappij. In de nacht van 2 op 3 oktober 1942, tijdens Jom Kipoer is het kamp leeggehaald en zijn alle Joden naar Arnhem gebracht. De volgende dag zijn zij op transport gezet naar Westerbork en van daaruit vertrokken naar de vernietigingskampen.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gestanst met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)