TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oostenrijkse Schanzen Blankenheim

De Franse Revolutie van 1789 zou een impact hebben op heel Europa. In het geval van een Franse aanval werd een hechte alliantie gevormd tussen Pruisen en Oostenrijk. Frankrijk voelde zich hierdoor bedreigd en verklaarde op 20.4.1792 de oorlog aan Oostenrijk.
Aan het begin van deze oorlog waren Pruisen en Oostenrijkers succesvol, maar al bij de eerste grote botsing van de troepen op 20 september 1792, de zogenaamde kanonnade van Valmy, kon Frankrijk niet worden verslagen en moesten de geallieerden zich terugtrekken. Nu is het de beurt aan de Fransen en rukken op op het grondgebied van het Reich.
In het kader van deze oorlogshandelingen wordt ook het gebied rond Blankenheim getroffen. Restanten van de oorlogshandelingen zijn vandaag de dag nog steeds te zien in het terrein. De snelweg tussen Blankenheimerdorf en Schmidtheim – vroeger de Romeinse weg en nu de B 51 – werd door de Oostenrijkse troepen gebruikt als verdedigingslinie. In de zogenaamde "Tranchot-kaart", de topografische kaart van het Rijnland die de Fransen in 1808/09 maakten, zijn acht Oostenrijkse geschutsopstellingen rechts en links van de weg in verspringende opstelling gemarkeerd en sommige worden beschreven als "Batterij van Autrichiens en l ́année 1794". Twee van deze "Oostenrijkse skischansen" zijn ontwikkeld in de loop van de Tiergartentunnel. Ze zijn herkenbaar als boogvormige wallen met een greppel ervoor.
Het grondwerk voor ons bestaat uit een halfronde wal van 85 m lang met een greppel ervoor. (De depressies voor de kanonnen binnen de wal zijn vernietigd door moderne aardbewegingen.) Dit is de centrale geschutspositie van de op het zuidwesten gerichte batterij van ten minste acht posities gespreid in drie rijen; Het was precies halverwege tussen de voorste en de achterste lijn. Deze faciliteit was de grootste van allemaal. De twee buitenste uiteinden van de geschutsopstelling zijn bewaard gebleven; Het middenstuk werd verwoest door wegenbouw.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma