TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Blankenheimerdorf

Het oude monument uit 1920 in Blankenheimerdorf stond tussen de Reichsstrasse Koblenz Aachen en de Kirchweg. Het complex bestond uit een sarcofaagvormige onderbouw van granieten platen, die waarschijnlijk rond een bakstenen kern waren gebouwd. Op de gevelvormige afdekplaat staat een stalen helm, daarachter een kruis met een lichaam. Aan de smalle zijden van de sarcofaag zijn opdrachten aangebracht en aan de lange zijden zijn de namen van degenen die in de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen door een zwaard in twee kolommen verdeeld.
In 1956/57 moest het monument als gevolg van de verbreding van het pad naar de kerk worden verplaatst. Het kruis werd van de sarcofaag verwijderd en naar het bovenste uiteinde van het inmiddels opgeloste monument verplaatst, en de stalen helm werd ook verwijderd en vervangen door een vuurschaal. Er werden vier nieuwe stenen platen geplaatst, elk twee links en rechts van de sarcofaag. De namen van de gevallenen op de borden zijn gerangschikt rond de afbeelding van bloemmotieven: roos, eikentak, plant met driehoekige bladvorm en twee palmbladeren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma