TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Rièzes

Aan de gemeenteschool van Rièzes staat het oorlogsmonument voor beide wereldoorlogen.

"Rièzes
1914-1918 1940-1945
Ter nagedachtenis aan de dappere
verdedigers die tijdens
de twee grote oorlogen
hun leven gaven
zodat België kon blijven bestaan.
Die het deden met of zonder uniform.
De dankbare gemeenschap"

Naast het monument staat ook een gedenkplaat voor de maquisards die een kamp hadden in Rièzes.
Dit kamp bevond zich aanvankelijk in Frankrijk op een plaats genaamd Le Gros Fau - de grote beuk - halverwege tussen de dorpen Rièzes en Beaulieu.
Eind 1942 werden tenten opgezet om dienstplichtontduikers op te vangen, in mei 1943 bouwde het Onafhankelijkheidsfront drie houten kazernes, bedekt met dekzeilen, gras en varens. Aan het einde van dat jaar waren er 30 Russen, die waren ontsnapt uit de kolenmijnen van het zwarte land (streek Charleroi) waar ze waren gevorderd, en ongeveer vijftien geallieerde vliegeniers.
Vanaf januari 1944 verdedigde Groep D van Hotton het kamp van Gros Fau.
In de vroege ochtend van 25 februari 1944 werd Rièzes omsingeld door talrijke Duitse troepen die de huizen doorzochten op zoek naar maquisards of sporen van hulp aan hen. Bedoeling was het kamp van de maquisards binnen te vallen.
Bij die razzia werden in het dorp een aantal inwoners gedood of aangehouden. Mannen en jonge mannen werden voor kontrole naar de jongensschool gebracht, 45 inwoners werden in twee vrachtwagens naar een kamp in Casteau gebracht en vervolgens naar de gevangenis van Sint-Gillis (Brussel) De meeste werden naderhand vrijgelaten, maar vijf mensen werden overgebracht naar Duitsland. Onder hen twee graslandboeren, in wier huis twee Amerikaanse piloten werden gearresteerd.
Er waren ook arrestaties in de omliggende dorpen.
(Wikipedia)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Traces of War
  • Foto's: Marie-Christine Vinck