TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Wortel-Kolonie

Op de landlopersbegraafplaats van de Wortel-Kolonie hangt een kleine gedenkplaat:
"Hulde aan onze
oorlogsslachtoffers
Wortel-Kolonie
13-10-1944"

De landlopersbegraafplaats van Wortel-Kolonie ligt op een verlaten plek te midden van de bossen. Tot de afschaffing van de wet op de landloperij in 1993 werden er meer dan 1500 mensen begraven.
De landlopers kregen een nummer als ze in de Kolonie toekwamen. Op de witte kruisjes hangen loden plaatjes met daarop vaak enkel een nummer, geen naam.

Begin 19de eeuw richtte de overheid in dit gebied een kolonie van weldadigheid op. Arme mensen uit de steden kregen hier een boerderij en grond. Na de onafhankelijkheid van België werd Wortel-Kolonie een kolonie voor landlopers en bedelaars.
In 1881 werden er witte gevangenisgebouwen voor landlopers geplaatst.
In 1929 werd de kolonie in Wortel afgeschaft en kwamen de gebouwen leeg te staan. Zes jaar later werden ze gebruikt als psychiatrische instelling. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de patiënten overgeplaatst en in 1945 werden de gebouwen weer bewoond door landlopers tot aan de afschaffing van de wet tegen landloperij in 1993.

De begraafplaats is ondertussen eigendom van het Agentschap Natuur en Bos. Het gebied is sinds 1999 een beschermd landschap en vrij te bewandelen.Sinds 1999 is Wortel-Kolonie cultureel-historisch erfgoed en sinds 2021 is het ook UNESCO werelderfgoed.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Traces of War
  • Foto's: Wim Wouters