TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocaties B-17 en P-51 Mustang

In de nabijheid van deze plaats zijn op 27 mei 1944 meerdere vliegtuigen neergestort en is ter herdenking hiervan een monument opgericht. Het monument bestaat uit een rotsblok met een plaquette en een propeller van de B-17, restanten van de motor en een propeller van de Mustang en een aantal panelen met informatie over beide crashes, de B-17 en de brandweerlieden die destijds ter plaatse zijn geweest.

Tekst het monument:
"Ter ere van de 8 Amerikaanse bemanningsleden die hier op 27 mei 1944 tijdens een luchtgevecht werden neergeschoten aan boord van een B-17 van de Amerikaanse luchtmacht, USAF 510 Bomb Squadron, 351st Bomb Group (Heavy)"

Herdenkingsobject P-51 Mustang:
Onderdelen van de P-51 Mustang, (van de 357th Fighter Group) die op dezelfde dag crashte als de B-17, niet ver van deze plek. Hij werd bestuurd door LT Thomas L Harris, die overleefde en gevangen werd genomen.

Een informatiepaneel van plexiglas in een houten frame beschrijft de geschiedenis van de locatie:
Dit monument is opgedragen aan de bemanningsleden van een Boeing B-17G Flying Fortress-vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht dat op 27 mei 1944 een paar honderd meter hier vandaan neerstortte. Dit vliegtuig maakte deel uit van de 351st Bomb Group 510th Squadron. Het was gemarkeerd met 42-31975 en had de bijnaam "Queen of the air". Het werd neergeschoten door een Duitse Messerschmitt 109 die de Amerikaanse formatie boven Corcieux aanviel.

De bemanning:
Piloot 1e Luitenant Horace Hopkins (overleden)
Copiloot 2e Luitenant Everet Halle (overleden)
Navigatie Sergeant Richard Atwood (overleden)
Bombardier 2e Luitenant Carl Habecker (overleden)
Mecanicien Sergeant Dwight Suddock (Krijgsgevangene)
Radio Sgt William Stroh (ontkwam)
Gunner Sergeant Samuel Snyder (overleden)
Gunner Avondle Willhite (overleden)
Gunner Sergeant Lyle Norquist (overleden)
Gunner Sergeant Norman Bruning (overleden)

Een ander vliegtuig van dezelfde groep, gevlogen door Lt. Dean N. Post, stortte neer in Xéfosse. Een van de grootste Duitse azen, majoor Horst Garganico, sneuvelde in een luchtgevecht niet ver hiervandaan. Dit bewijst hoe intens de luchtgevechten op die dag in mei 1944 waren.



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & RJ Army
  • Foto's: RJ Army

48.15433, 6.97063