TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Alfred Mombert

ALFRED MOMBERT werd op 6 februari 1872 in Karlsruhe geboren als tweede van drie kinderen van de zakenman Eduard Mombert en zijn vrouw Helene, geboren Gompertz. Na de middelbare school studeerde Alfred Mombert rechten in Heidelberg, Leipzig en Berlijn en opende in 1899 een advocatenpraktijk in Heidelberg.
Hij was al begonnen met het schrijven van poëzie sinds hij aan zijn studie begon: in 1894 verscheen zijn eerste dichtbundel, ‘Dag en Nacht’, bij de Heidelbergse uitgeverij Hörning.
Gesteund door zijn vriend Richard Dehmel werd Alfred Mombert al snel een van die jonge dichters die snel beroemd werden.
Momberts liefde voor zijn zus Ella Gutman, aan wie hij in 1891 zijn eerste gedicht "Awakening" opdroeg, blijkt uit de zorgzame brieven die hij haar in de vrouwenbarak stuurde:
»Lieve Ella! Ik hoop dat je moedig volhoudt... Vertel me wat je vooral mist. Als je een kussen nodig hebt, kun je dat krijgen, evenals mijn half- of volle wollen kousen.'
In april 1941 slaagden de vrienden erin de broers en zussen aanvankelijk onder te brengen in het geïnterneerde sanatorium in Idron par Pau.
In Idron voltooide Mombert grotendeels zijn "opus ultimum" "Sfaira the Old" Deel 2.
Op 11 oktober 1941 bereikten Alfred Mombert en Ella Gutman Winterthur, waar ze in het huis van hun vriend Hans Reinhart woonden. De 70e verjaardag van Alfred Mombert werd gevierd bij de Winterthur Literary Association - Hans Reinhart overhandigde zijn vriend een privéafdruk van "Sfaira the Old" Deel 2.
Alfred Mombert stierf op 8 april 1942 in Winterthur. In zijn testament benoemde hij zijn zus Ella tot enig erfgename – een erfenis waarvoor ze lang heeft moeten vechten. Ella Gutman stierf op 16 juni 1960 in Zwitserland.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

49.408746, 8.705411