TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiebord 14-18 Sambre Rouge - De Gevechten In De Straten Van Roselies

Informatiebord nabij het oorlogsmonument te Roselies

Roselies ligt in de sector van het Derde Legerkorps. De lus van de Samber en de bruggen worden bewaakt door twee compagnies van het 74ste Infanterieregiment (IR°. Op 21 augustus, in de namiddag, worden ze aangevallen door eenheden van het 10de Duitse Legerkorps dat vuursteun krijgt. De vijand laat burgers voorop lopen. De opeenvolgende aanvallen dwingen de Fransen om zich terug te trekken in Aiseau.

De vuurgevechten zijn zo gewelddadig dat de bevolking van Roselies uit angst halsoverkop het dorp uitvlucht.

Dan krijgt het 74ste het bevel om Roselies over te nemen. De aanval moet in de nacht van 21 op 22 augustus plaatsvinden, zonder steun van het geschut. Om 1 uur in de ochtend dringt het eerste bataljon van het 74ste IR binnen in het dorp Roselies, terwijl het derde oprukt door het bos van Broue.

Het lijkt alsof de vijand het dorp heeft achtergelaten. Plots klinken schoten. Ze komen uit de ramen en keldergaten van de huizen waar de Duitsers zich stevig hadden verschanst. De twee bataljons moeten en wel erg moordend straatgevecht voeren. Veel huizen staan in brand.

Om vijf uur trekken twee bataljons van het 129ste IR vanuit het bos van Broue op om het 74ste IR te steunen en Roselies te heroveren. Onmiddellijk neemt het Duitse geschut ze onder vuur. De verliezen lopen op. De Duitsers, die net Pont-de-Loup moesten prijsgeven, bedreigen de Franse linkerflank die om Roselies strijdt. Het gevaar is te groot. De eenheden in kwestie moeten de aftocht blazen, wat ze vanaf negen uur dan ook doen.

Na afloop van de gevechten blijken 94 huizen in de as te zijn gelegd. Twee inwoners laten het leven, onder wie E.H. Pollart die gefusilleerd werd.

Franse verliezen : 292
Duitse verliezen : 130

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge

50.426655, 4.572602